Sport
12.02.2023. 02:10

Ministar sporta

Evo šta kažu Rusi o mogućoj zabrani učešća na OI u Parizu

1
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Ruski ministar sporta Oleg Maticin osudio je poziv da se sportistima iz te zemlje zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, nedugo nakon sastanka na kojem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao na takvu meru, usred oružanog sukoba sa Moskvom.

"Pokušaj diktiranja uslova za učešće sportista na međunarodnim takmičenjima je apsolutno neprihvatljiv... Trenutno vidimo neskrivenu želju da se uništi jedinstvo međunarodnog sporta", rekao je Maticin, prenele su ruske agencije.

Zelenski je u petak rekao da će prisustvo ruskih sportista na Igrama u Parizu biti "znak nasilja i nekažnjivosti", pokušavajući tokom sastanka da ubedi ministre sporta iz nekoliko država.

Maticin je pozvao one koji se zalažu za izbacivanje Rusije sa Igara, "da se pobrinu za sport u svojim zemljama i učine sve kako bi sport bio ambasador mira i pomagao u izgradnji mostova među narodima".

On je istakao da niko nije tražio izbacivanje američkih sportista sa Olimpijskih igara 2004. godine u Atini, nakon napada Vašingtona na Irak.

Ukrajina se protivi nastupu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, uključujući i takmičenje pod neutralnim zastavama, koje predviđa Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Ukrajina je u tom slučaju zapretila bojkotom.

Predsednik MOK Tomas Bah osudio je u pismu od 31. januara ovaj ukrajinski stav, koji je prema njegovim rečima "protivan osnovama olimpijskog pokreta".

Ukrajinski stav o zabrani učešća ruskim sportistima podržavaju između ostalog Velika Britanija i Poljska, dok se Sjedinjene Američke Države zalažu za kompromis i nastup pod neutralnim obeležjem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima"
1

Vladimir Kličko

31.01.2023. 18:29

"Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima"

Bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, pridružio se borbi Ukrajine protiv plana Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve