Sport
05.09.2023. 20:05
Beta

Očekivano

Ruski i beloruski plivači mogu da se takmiče, ali...

Pivanje
Izvor: Shutterstock

Međunarodna plivačka federacija (Fina) saopštila je će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na takmičenjima, pod neutralnom zastavom i na individualnoj osnovi.

"Nakon opsežnih konsultacija i razmatranja, telo je jednoglasno odlučilo o nizu kriterijuma koji dopuštaju ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na budućim svetskim takmičenjima u vodenim sportovima kao neutralni individualni sportisti", navodi se u saopštenju.
 

Ova odluka u skladu je sa preporukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koja je doneta u proleće i govori o povratku ruskih i beloruskih sportista na svetska takmičenja, pod nekoliko uslova uključujući neutralnu zastavu i da prethodno nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

Plivači iz te dve zemlje moći će da nastupaju samo u pojedinačnim disciplinama, sa najviše jednim plivačem po takmičenju, a neće imati mogućnost da govore za medije.

Iz Fine su dodali da je velika većina (67 odsto) sportista bila za povratak Rusa i Belorusa koji ispunjavaju utvrđene uslove.

Nakon preporuke MOK-a, nekoliko svetskih saveza (mačevanje, gimnastika, streljaštvo, džudo, sportsko penjanje, badminton) odlučilo je da vrati sportiste iz ove dve zemlje, u trenutku kada je počeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

Ruskim i beloruskim plivačima bilo je zabranjeno učešće od februara prošle godine i početka rata u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve