Sport
23.05.2024. 02:10
Beta-AP

Traži se temeljna provera

FIFA na ispitu: Saudijska Arabija (NE) MOŽE da organizuje Mundijal 2034

1
Izvor: Shutterstock

Međunarodni pravnici pozvali su Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da poštuje sopstvenu politiku i pažljivo ispita stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji pre nego što tu zemlju odabere za domaćina Svetskog prvenstva 2034. godine.

Dokument na 22 strane dostavljen je sedištu FIFA u Cirihu u ime Marka Pita i Štefana Verenberga iz Švajcarske i britanskog advokata Rodnija Diksona.

Oni su ponudili da rade zajedno sa FIFA na akcionom planu i nadgledanju Saudijske Arabije od strane nezavisnih stručnjaka.

Tim dokumentom pozivaju FIFA da iskoristi svoju prednost sa Saudijskom Arabijom kako bi se uskladila sa međunarodnim standardima ljudskih prava koje je i politika koju svetska kuća fudbala zahteva od domaćina turnira od 2017.

"Očigledno je da Saudijska Arabija ne ispunjava te zahteve. S obzirom na ovo, FIFA jednostavno ne može da joj dozvoli da bude domaćin Svetskog prvenstva 2034", navodi se u dokumentu.

Oni kao primere navode slobodu izražavanja i okupljanja, tretman zatvorenika i radnika migranata, kao i zakone o muškom starateljstvu koji ograničavaju lične slobode žena.

Saudijska Arabija je jedini kandidat za domaćina Svetskog prvenstva 2034. godine. Saudijska ponuda mora biti formalno predata do jula i trebalo bi da bude potvrđena 11. decembra glasanjem 211 federacija članica Fifa.

Advokati žele da FIFA iskoristi uticaj koji sada ima u nastojanju da se pridržava sopstvene politike koju je izradio profesor Univerziteta Hardvard Džon Ragi.

"Pružimo šansu FIFA koja je napisala veoma impresivan dokument i bio bih zaista srećan da vidim da ta organizacija ispunjava standarde", rekao je Pit.

Advokati su naveli da je njihov dokument za FIFA napisan u "ime osoba koje pate zbog ozbiljnih kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda od strane Saudijske Arabije".

"Autori ovog podneska spremni su da se konstruktivno angažuju kako bi osigurali da bar ovi minimalni zahtevi budu ispunjeni", naveli su.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve