Sport
04.05.2022. 22:20
Beta

Aukcija

Sedite pre nego što pročitate za koliko je prodat Maradonin dres

Maradona
Izvor: Shutterstock

Dres koji je nosio Dijego Maradona kada je postigao kontraverzni gol "Božijom rukom" protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986, prodat je za 9.3 miliona dolara, što je najviša cena ikada za jedan komad sportske opreme.

 

Aukcionar Sotebi prodao je dres na onlajn aukciji koja je zatvorena ove srede, a identitet kupca nije otkriven.

Maradona je postigao dva gola protiv Engleske, u četvrtfinalu svetskog prvenstva 22. juna 1986. u Meksiko Sitiju, samo četiri godine nakon što su Britanija i Argentina vodile rat oko Foklandskih ostrva.

Prvi gol Maradona je postigao rukom, ali sudija to nije video i priznao je gol. Maradona je posle meča rekao da je gol postignut "malo Maradoninom glavom, a malo rukom Božijom".

Maradonin drugi gol na tom meču, kada je predriblao skoro ceo tim Engleske i savladao golmana Pitera Šiltona, 2022. godine je proglašen "golom veka" u anketi Fifa.

Nakon meča Maradona je zamenio dres sa engleskim vezistom Stivom Hodžom, koji ga je dugoročno pozajmio Engleskom nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru, pre nego što ga je stavio na aukciju.

Maradona, koga mnogi smatraju navećim igračem svih vremena, borio se sa zloupotrebom kokaina, a preminuo je u novembru 2020. u 60. godini života.

Prethodni rekord za jedan komad sportske opreme iznosio je 5.64 miliona dolara za dres Bejb Ruta iz Njujork Jenkisa, i ostvaren je na prodaji 2019.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neuspela krađa Maradoninog sata
Maradona, 11. 12. 2021.

Luksuzni "Iblo"

11.12.2021. 16:05

Neuspela krađa Maradoninog sata

Policija u severoistočnoj indijskoj državi Asam objavila je da je pronašla ukradeni sat koji je nekada pripadao argentinskoj fudbalskoj legendi Dijegu Maradoni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve