Sport
11.03.2023. 16:02
R.E./Mozzartsport

"Skandal veka"

Španiju trese veliki skandal: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Barselone

Barselona
Izvor: Shutterstock

Španiju trese skandal veka. Prvo je bila u pitanju samo istraga, ali tužilaštvo u Barseloni podiglo je zvaničnu optužnicu zbog korupcije kluba sa Nou Kampa i bivših predsednika Đosepa Marije Bartomeua i Sandra Rosela.

Njima se na teret stavlja da su od 2001. do 2018. godine Hozeu Mariji Enrikezu Negreiri, bivšem potpredsedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji platili ukupno 8.400.000 evra. Negreira je zauzvrat delegirao sudije koji odgovaraju Barseloni i garantovao da će oni suditi za nju.

Zanimljivo, iako je u periodu u kojem se Barselona tereti da je plaćala sudije njen predsednik u prvom mandatu (2003. - 2010.) bio aktuelni Đoan Laporta, a on nije osumnjičen za kriminal. Uprkos tome, Havier Tebas, prvi čovek La Lige, izjavio je da Laporta mora da podnese ostavku. Jedini uslov pod kojim može da ostane predsednik Barselone, dodao je Tebas, je da kaže sve što zna o podmićivanju sudija u navedenom vremenu, prenosi Mozzartsport

Svi španski mediji pišu da težina dela za koje se tereti Barselona i činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Evropi sledeće sezone. UEFA, naime, može i bez čekanja presude da proceni da bi reputacija njenih takmičenja bila ozbiljno narušena samim prisustvom kluba koji je optužen za kriminal. Pored toga odmah se oglasio najveći Barselonin rival, Real Madrid.

"U svetlu ozbiljnosti optužbi tužilaštva u Barseloni protiv tamošnjeg fudbalskog kluba, zbog duboko utemeljenih sumnji za korupciju, predsednik Real Madrida saziva hitan sastanak uprave za sutra popodne, kako bismo odlučili o koracima koje Real Madrid mora da preduzme u pogledu ovog događaja".
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FK Barselona se seli...
Barselona

Rekonstrukcija stadiona

28.04.2022. 21:10

FK Barselona se seli...

Fudbalski klub Barselona će tokom cele sezone 2023/24. mečeve igrati na Olimpijskom stadionu, zbog rekonstrukcije "Kamp noua", saopštili su predsednik kluba Djoan Laporta i gradonačelnica Barselone Ada Kolau.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve