Sport
26.12.2022. 13:17
Beta

Srbija i svet

Sportski događaji koji su obeležili 2022. godinu

Katar, fudbal
Izvor: Shutterstock

Kada je sport u pitanju, ova godina je bila izuzetno uzbudljiva, zbog brojnih događaja, slavlja, ispunjenih i neispunjenih očekivanja. Dok se pozdravljamo sa 2022. godinom, pročitajte koji sportski događaji su, po izboru novinske agencije Beta, obeležili godinu koja je na izmaku.

Fudbalska reprezentacija Srbije osvojila bod na Svetskom prvenstvu u Kataru

Srpska reprezentacija predvođena selektorom Draganom Stojkovićm krenula je sa mnogo optimizma u Katar, posle dobrih rezultata u kvalifikacijama, između ostalih pobedom protiv Portugala u Lisabonu, ali i dobrih rezultata u Ligi nacija, gde je iz Lige B prešla u najjaču Ligu A. Ekipa je na Mundijalu izgubila od Brazila i Švajcarske i osvojila bod protiv Kameruna, u utakmici u kojoj je vodila sa 3:1. Selektor je posle turnira rekao da su povrede ključnih igrača uticale na igru i rezultat i najavio da će ostati uz ekipu i tokom kvalifikacija za  Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Đoković deportovan iz Australije, uspon u nastavku sezone

Srpski teniser Novak Đoković deportovan je 16. januara iz Australije zbog odbijanja da se vakciniše protiv korona virusa, pa nije mogao da brani titulu na Australijan openu. Posle zadržavanja u imigracionom pritvoru i dva sudska procesa Đokoviću je ukinuta viza za ulazak u Australiju, zbog pretnje da bi prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa. On je propustio i Ju Es open i četiri mastersa, ali je posle povratka na teren ostvario dobre rezultate, osvojio je pet od 11 turnira uključujući i sedmi trofej na Vimbldonu, kao i završni masters.

Vlasti Australije su mu ukinule zabranu, pa će Đoković u januaru igrati u Melburnu. Rafael Nadal osvojio je Australijan open i Rolan Garos za rekordne 22 grend slem titule, a tenis je ove godine ostao bez nekih od najboljih igrača u istoriji, pošto su se penzionisali Serena Vilijams, Ešli Barti i Rodžer Federer. Na teniskom vrhu je došlo do smene - Barti je zamenila ove sezone neprikosnovena Iga Švjontek, dok je kod muškaraca Karlos Alkaras postao najmlađi broj jedan u istoriji tenisa. 

Argentina je novi svetski prvak u fudbalu

Fudbalska reprezentacija Argentine osvojila je na Svetskom prvenstvu u Kataru treću titulu prvaka sveta. Argentinci su predvođeni kapitenom Lionelom Mesijem šokantno izgubili u prvom kolu grupne faze od Saudijske Arabije, ali su posle toga ređali pobede protiv Australije, Holandije i Hrvatske i u veličanstvenom finalu protiv branioca titule Francuske, posle jedanaesteraca 4:2, nakon što je u regularnom delu i posle produžetaka bilo nerešeno 3:3. 

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Mesi, kome je od velikih trofeja nedostajao samo ovaj sa Mundijala. Bronzu je osvojila Hrvatska, a najveće iznenađenje turnira je Maroko, koji je postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva. Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da je to bilo najbolje Svetsko prvenstvo, a organizatori su se uoči i za vreme turnira suočavali sa oštrim kritikama organizacija za ljudska prava najviše zbog položaja radnika migranata i položaja LGBTQ populacije.

Neuspeh košarkaške reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu

I pored velikih očekivanja, predvođena najkorisnijim igračem NBA lige Nikolom Jokićem, srpska ekipa takmičenje je završila u osmini finala porazom od Italije (86:94). Ekipa Svetislava Pešića ostvarila je svih pet pobeda u prvoj fazi u Pragu, ali je zaustavljena već na prvoj prepreci nokaut faze. Titulu je osvojila reprezentacija Španije. Za utehu, Srbija je ostvarila dobre rezultate u prva dva "prozora" u drugoj rundi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa se očekuje njen plasman na planetarnu smotru naredne godine.

Odbojkašice odbranile titulu svetskog prvaka, slab učinak ostalih reprezentacija

Odbojkašice Srbije su drugi put uzastopno osvojile titulu na Svetskom prvenstvu, pošto su ostvarile svih 12 pobeda na šampionatu u Poljskoj i Holandiji. Za najbolju igračicu turnira proglašena je kapiten Tijana Bošković. Ostale reprezentacije imale su slabu godinu. Vaterpolisti su na sva tri velika takmičenja ostali bez medalje. Podmlađena selekcija je eliminisana u četvrtfinalu Svetske lige i Svetskog prvenstva, a na Evropskom prvenstvu osvojeno je deveto mesto, što je najloši rezultat na kontinentalnom takmičenju.

Posle loših rezultata dvostrukih uzastopnih olimpijskih šampiona prvog dana oktobra ostavku je podneo dugogodišnji selektor Dejan Savić. Odbojkaši su eliminisani u osmini finala Svetskog prvenstva, a ženska i muška rukometna reprezentacija u grupnoj fazi. Košarkašice su u četvrtfinalu SP izgubile od branioca titule selekcije SAD.

Fudbaleri Crvene Zvezde odbranili duplu krunu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su drugu godinu uzastopno trofeje namenjene šampionu Super lige i u Kupu Srbije. Međutim, veliko razočaranje crveno-beli su doživeli neuspehom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, posle čega je na klupi Dejana Stankovića zamenio Miloš Milojević. Zvezda je igrala grupnu fazu Lige Evropa, ali nije uspela da obezbedi plasman u nokaut fazu. Partizan se posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu Evropa plasirao u Ligu konferencija, a ekipu je umesto Ilije Stolice preuzeo Gordan Petrić. Crno-beli su popravili igru i rezultate, pa su osvajanjem drugog mesta u svojoj grupi obezbedili plasman u šesnaestinu finala, gde će igrati protiv moldavskog Šerifa. Posle prvog dela sezone 2022/2023, na prvom mestu, koje vodi direktno u Ligu šampiona, nalazi se Zvezda, koja ima 10 bodova više od drugoplasiranog Partizana.

Košarkaši Crvene Zvezde i Partizana U Evroligi, Beograd domaćin Fajnal-fora

Prvi put u istoriji najelitnijeg evropskog takmičenja Srbija u istoj sezoni ima dva predstavnika - Zvezdu i Partizan. Zvezda je kao šampion ABA lige zaradila to pravo, a Partizan je dobio specijalnu pozivnicu, pa se posle osam godina vratio u Evroligu. Završni turnir Evrolige održan je u maju u Beogradskoj areni. Drugu uzastopnu titulu osvojio je Efes, predvođen srpskim reprezentativcem Vasilijem Micićem, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača fajnal-fora. U finalnoj seriji ABA lige u kome su igrala dva beogradska kluba lige viđene su haotične scene, napuštanje terena i neredi na tribinama, a titulu je odbranila Zvezda. Partizan je odbio da igra Superligu, gde je titulu ponovo odbranila Zvezda, a crveno-beli slavili su i u Kupu Radivoja Koraća.

Održane Zimske Olimpijske igre u Pekingu

Najveće zimsko sportsko takmičenje obeležili su norveški biatlonci Joahens Tines Bo i Marte Olsbu Rojselan, koji su osvojili po pet medalja. Bo je osvojio četiri zlata, a Rojselan tri. Takođe, takmičenje je obeležila i kontroverza oko 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je po osvajanju zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji bila pozitivna na zabranjenu supstancu. Posle odluke Suda za sportsku arbitražu njoj je dozvoljeno da ostane u Pekingu, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je četvrto mesto.

Srbiju su na Igrama predstavljali skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Ignjatović je ostala bez plasmana u alpskoj kombinaciji, a spust je završila na 30. mestu. Vukićević je zauzeo 34. mesto u superveleslalomu, a u spustu je ostao bez plasmana. Podeljeno je ukupno 328 medalja, a najuspešnija nacija bila je Norveška sa 16 zlatnih, osam srebrnih i 13 bronzanih medalja.

Fudbaleri Real Madrida 14. put šampioni Evrope

Real Madrid je u Parizu osvojio rekordnu 14. titulu prvaka Evrope, nakon što je pobedio Liverpul sa 1:0, golom Vinisijusa Žuniora. Finale će biti upamćeno i po nemilim scenama pre samog početka meča. Loša organizacija događaja dovela je do sukoba navijača i policije, a sam meč je kasnio 36 minuta. Utakmica je odigrana u Parizu pošto je Sankt Peterburgu oduzeta organizacija zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. Brojne sportske federacije suspendovale su ruske ekipe iz svetskih takmičenja, dok je u pojedinim individualnim sportovima Rusima dozvoljeno učešće. Titulu u Ligi Evropa osvojio je Ajntraht iz Frankfurta, pobedom u finalu u Sevilji protiv Rendžersa posle jedanaesteraca, dok je u trećem takmičenju po kvalitetu Ligi konferencija trijumfovala Roma, koja je u finalu u Tirani pobedila Fejenord sa 1:0.

Srbija ostala bez legendarnog Siniše Mihajlovića

Pred kraj godine stigla je tužna vest iz Italije - u 54. godini umro je proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajović. On se od 2019. godine borio sa leukemijom, a nakon što se stanje poboljšalo vratio se trenerskoj poziciji u Bolonji. Stanje se iznenada pogoršalo, a Mihajlović je umro 16. decembra. Tokom duge fudbalske karijere igrao je za Borovo, Vojvodinu, Crvenu zvezdu, sa kojom je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta 1991. godine, Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter.

Trenersku karijeru počeo je u Bolonji, a do poslednjeg povratka u taj klub vodio je i Kataniju, Fjorentinu, fudbalsku reprezentaciju Srbije (od maja 2012. do oktobra 2013), Sampdoriju, Milan i Torino. Sa mesta trenera Bolonje smenjen je u septembru ove godine posle serije loših rezultata. Čuvenom Mihi održan je veličanstven oproštaj u Rimu, uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi, a sahranjen je u prisustvu porodice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve