Sport
29.10.2022. 15:05
Dragan Vesić

Kolumna

Srbija - fudbalska nacija bez titule

Fudbal, reprezentacija
Izvor: LUSA / MARIO CRUZ

San o tituli fudbalskog prvaka sveta izgleda kao utopija, ali vredi pokušati, bez obzira na to što je još rano govoriti o šansama Srbije da se plasira u osminu finala, pogotovo što se u grupi G nalazi sa ekipom Brazila koja je najuspešnija u istoriji svetskih prvenstava sa pet titula prvaka sveta, a tu su i Švajcarska i Kamerun.

Srbi važe za fudbalsku naciju, ali Srbija nikada nije osvojila Svetsko fudbalsko prvenstvo. Sad, razloga za to ima mnogo i oni nemaju mnogo veze s fudbalom, nego s organizacijom. Svakako se ne može reći da nismo fudbalski talentovana nacija, ali se može reći da je problem selekcija igrača i pristup modernom fudbalu.

Fudbal je, naravno, kolektivni sport i možete imati, na primer, dve reprezentacije, X i Y. Prva je sastavljena od natprosečno talentovanih pojedinaca, a druga od prosečno talentovanih sa jednim ili dva izuzetna igrača koji, svojim talentom, odskaču. Pobediće druga, ako je uigrana i dobro ukomponovana. Prva, raštimovana i loše ukomponovana, neće imati nikakve šanse protiv onih 11 (Y reprezentacija) koji igraju kao jedan, ne soliraju i odlično se poznaju.

Sad, tačno je da veliki fudbaler može jednim majstorskim potezom da reši meč, ali pod uslovom da je on deo dobro organizovane ekipe. Ako je u tenisu, kao individualnom sportu, najvažnija mentalna snaga, pa će u sudaru dva tenisera približnog ili istog talenta, prevagnuti mentalna snaga u ključnim momentima, u fudbalu je, kao kolektivnom sportu, najvažnija strategija i taktika, pa će u meču dve približno jake ekipe meč dobiti taktički, vođen trenerskom palicom, bolje ukomponovani tim.

Jedina razlika je što će u tenisu, najčešće kad se servira za pobedu, i teniser koji ima tri meč-lopte gotovo sigurno pobediti, osim ako nekim čudom, kao u trileru ili drami, ne dođe do preokreta. To se dešava veoma retko i zato se uvek pamti. U tome i jeste draž tenisa, ali u fudbalu i, uopšte kolektivnom sportovima, postoji druga vrsta magije jer se ishod meča ne zna do poslednje sekunde, poslednjeg sudijinog zvižduka, pod uslovom da je rezultat tesan. Tako je i u košarci, i ta napetost čini te sportove izuzetnim.

U tenisu nema popravnog – iskorišćena meč-lopta znači kraj – ali u fudbalu ima sve dok se ne čuje poslednji zvižduk sudije.

Zanimljivo za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru je da se ono prvi put u istoriji ne igra u leto, nego u jesen: još je rano pisati o razlozima pa i šansama reprezentacije Srbije.

Jeste rano govoriti o šansama, ali u sportu 2 plus 2 nikad nisu 4. Jedan od dokaza da je matematika u sportu nemoćna, kada su prognoze u pitanju, jeste i taj što su mnogi unapred, još pred kvalifikacije, (ot)pisali izabranike bivšeg proslavljenog fudbalskog asa Dragana Stojkovića, sada selektora reprezentacije Srbije. Tih dana mogli su se pročitati naslovi da Srbija "nema nikakve šanse“ da prođe kvalifikacije i ode na Svetsko prvenstvo u Katar pa se ipak plasirala, a od ključnog značaja bila je pobeda protiv Portugalije, jedne od najjačih evropskih reprezentacija. Svetska fudbalska zvezda Kristijano Ronaldo i društvo na kraju su mogli samo da pruže ruku izabranicima Dragana Stojkovića posle pobede Srbije od 2:1 u poslednjoj odlučujućoj utakmici u Lisabonu jer je samo pobeda vodila Srbiju u Katar. Malo ko je u to verovao pa se ipak dogodilo, što je samo još jedan dokaz da u fudbalu ništa nije nemoguće. Bila je to utakmica za pamćenje.

San Srbije da se uopšte plasira na Svetsko prvenstvo se ostvario, a mnogi joj nisu davali nikakve šanse: snovi se nekad ostvaruju u sportu, ali iza toga stoji naporan rad i mudro vođenje ekipe.

San o tituli fudbalskog prvaka sveta izgleda kao utopija, ali vredi pokušati, bez obzira na to što je još rano govoriti o šansama Srbije da se plasira u osminu finala, pogotovo što se u grupi G nalazi sa ekipom Brazila koja je najuspešnija u istoriji svetskih prvenstava sa pet titula prvaka sveta, a tu su i Švajcarska i Kamerun. Nije nerealno i ne bi bila senzacija da Srbija bude druga u grupi, a tada bi joj potencijalni protivnik opet mogao biti Portugal, ako završi kao prvi u grupi H, u kojoj su još Gana i Urugvaj – prvak sveta na prvom Mundijalu daleke 1930. godine u Montevideu (Urugvaj). Bio je to i najveći uspeh Jugoslavije (u čijem je sastavu bila Srbija) kada je osvojila 4. mesto, baš kao i 1962. u Čileu.

U Kataru – prvoj muslimanskoj zemlji u kojoj se igra Svetsko prvenstvo – takmičiće se, još ovaj put, 32 države podeljene u osam grupa od po četiri reprezentacije u kvalifikacionoj fazi. Već na sledećem svetskom prvenstvu takmičiće se čak 48 zemalja.

Prvenstvo počinje 20. novembra, a finale će se igrati 18. decembra, na Dan državnosti Katara.

O kontroverzama i optužbama za korupciju da se Svetsko fudbalsko prvenstvo održi u Kataru nema svrhe pisati jer se o tome dosta pisalo.

Svakako je najveća senzacija u kvalifikacijama bio poraz četvorostrukog prvaka sveta i aktuelnog evropskog prvaka Italije koja se nije kvalifikovala za odlazak u Katar pošto je izgubila od Severne Makedonije. Ali uprkos podvigu, ni Makedonci se nisu plasirali za odlazak na Svetsko prvenstvo pošto su u baražu izgubili od Portugalaca.

Aktuelni šampion je reprezentacija Francuske koja je pre četiri godine na prvenstvu u Rusiji (kojoj je, zbog rata u Ukrajini, zabranjeno da se takmiči) osvojila titulu prvaka sveta.

Favoriti? Kao i uvek, što zbog kvaliteta, ali i starih zasluga, po kladionicama najveće šanse za titulu imaju Brazil, Francuska, Engleska, Nemačka...

Ipak, da je sve moguće i da izrazitog favorita nema, dokazale su Srbija i Makedonija.

Da li će četiri favorita, prema kladionicama, ispuniti očekivanja ili će nemoguće postati moguće, saznaćemo 18. decembra.

O tome zašto je fudbalska nacija Srbija uspešnija u drugim sportovima – možda neki drugi put.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kejn će nositi kapitensku traku u duginim bojama
Hari KEjn

Engleska

11.10.2022. 11:34

Kejn će nositi kapitensku traku u duginim bojama

Engleski fudbalski reprezentativac Hari Kejn nosiće kapitensku traku u duginim bojama na Svetskom prvenstvu u Kataru, čak i ako to zabrani Međunarodna fudbalska federacija (Fifa), preneli su tamošnji mediji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve