Sport
23.09.2022. 10:43
R.E.

Kraj jedne ere

Sve o oproštajnom meču Federera

Lejver kup
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Došao je i taj trenutak. Jedan od najvećih tenisera svih vremena odigraće svoj poslednji profesionalni turnir u karijeri.

Oči ljubitelja tenisa ovih dana biće uprte u Lejver kup. Pratiće ga i oni koji inače ne navijaju za Švajcarca. Ovaj put se ne radi o tome da li ga volite ili ne, da li ćete mu nakon odigranog poena aplaudirati ili zviždati... Ovaj put se sve to ostavlja po strani, jer odlazi jedan od najvećih u istoriji ovog sporta. 

Karijeru završava čovek koji je tenisu dao mnogo više od 20 Grend slem titula koliko ih je osvojio. Na terenu je bio pravi džentlmen, istinski šampion, primer mlađim teniserima... Svojim likom i delom uticao je na to da tenis postane popularniji... Menjao je način na koji se igra, terao je protivnike da budu bolji. 

Lejver kup će imati još jednu romantičnu crtu. Ovo će biti poslednji profesionalni turnir na kome će zajedno nastupati velika četvorka - Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej.  

Četiri velikana koja su obeležila jednu eru. 

 

Prvog dana takmičenja, u petak 23. septembra, na teren će od 13 časova najpre Kasper Rud (koji će predstavljati Evropu) i Džek Sok (ekipe Sveta). Program se nastavlja susretom Stefanosa Cicipasa (Evropa) i Dijega Švarcmana (Svet), da bi u noćnoj sesiji od 19 časova na teren izašli Endi Mari i Aleks De Minaur.

Kada Britanac i Australijanac završe svoj meč, na beton terena u Londonu izaći će Federer i Nadal koji će u igrati protiv američkog para Džek Sok/Frensis Tiafo.

Da će ovo biti poseban i pre svega emotivan turnir svojim izjavama najavili su i teniseri.... 

Novak Đoković:

"Zahvalan sam na jedinstvenoj prilici da budem na istom terenu sa mojim najvećim rivalima i legendama ovog sporta. Ovo je momenat koji ću doveka pamtiti. Hvala Lejver Kup-u koji je omogućio da se nas četvorica udružimo. Radujem se narednim danima gde ćemo uživati u odličnim tenisu i proslavljanju izvanredne karijere Federera."

Rafael Nadal:

"Bilo je to prijateljsko rivalstvo. U pojedinim trenucima nij bilo lako jer smo igrali za tako važne stvari u našim teniskim karijerama, ali smo u isto vreme umeli da prepoznamo da su lični odnosi važniji i bolji od profesionalnih uspeha", rekao je Rafael Nadal, a potom nastavio: 

"Biće teško, pre svega za Rodžera bez sumnje, ali i za mene. Naposletku, jedan od, ako ne i najbitniji igrač u mojoj teniskoj karijeri odlazi. Ne moram da slušam vesti da znam da sam blizu penzije, to je normalni ciklus života, to nije ništa novo, istorija se uvek ponavlja. Ovog puta smo mi u pitanju, sada je jedan od najvažnijih mozda i najvažniji igrač u istoriji sporta. Jedan od igrača sa superdugom karijerom, imali smo mnogo uspeha. Kada odlazite uvek vam nedostaje nešto, lično su to veoma tužne vesti."

Rodžer Federer:

"Lejver kup će biti moj poslednji turnir. Dobar je osećaj. Mislim da je divno mesto. Imaću Bjorna Borga kao kapitena, možete da zamislite koliko mi to znači. Zaista je posebno sve ovo raditi ovde u Londonu, gradu gde sam osvojio dva Završna mastersa i osam Vimbldona. Ovaj grad i navijači su mi mnogo dali, pa sam mislio da je prikladno da završim ovde."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A za kraj - Federer i Nadal, definitivno
federer, nadal, 22. 9. 2022.

Tenis

22.09.2022. 13:17

A za kraj - Federer i Nadal, definitivno

Švajcarski teniser Rodžer Federer i Španac Rafael Nadal igraće u dublu na Lejver kupu, što će biti poslednji meč legendarnog Švajcarca u profesionalnoj karijeri, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve