Sport
15.01.2022. 00:05
Lena Munitlak, Teodora Stojanović, Đoko Kesić i Zoran Šećerov

Sada je sve jasno

Sve o planetarnom slučaju Đoković: Rašomon u Melburnu

Novak Đoković 14.1.2022.
Izvor: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Konačno, svima je belodano jasno šta je i ko je Novak Đoković. Ceo misleći svet na planeti stao je iza njega – javno ili glasno ćuteći.

Vlasti Australije, uplićući politiku u tenis, ne samo zbog očekivanog populističkog benefita, nego i ogoljene netrpeljivosti prema Novaku, koji je opet proglašen sportistom sveta.

Da li zbog toga što je neprikosnoveno najbolji teniser ikada ili samo što je Srbin?

Ovo pitanje u očima mnogih je profano, ali ako ga vežemo sa činjenicom da je Novak trn u oku svetskoj teniskoj asocijaciji i biznismenima koji ulažu u tenis, jer u tenisu se vrte vrtoglave milijarde dolara, a on je sa Vasekom Pospišilom osnovao PTPA (Asocijacija teniskih profesionalaca) sa idejom da se materijalno zaštite teniseri koji nisu u vrhu ATP liste. Ne sumnjamo da je svet biznisa u ovome prepoznao nekakvu revoluciju, koja će poput "drveta baobab razoriti planet“.

Predizborna populistička politika u Australiji sasvim jasno se zatekla na ničijoj zemlji, pošto je suočena sa saznanjem da je zagrizla preveliku jabuku. Svet je ustao uglavnom u odbranu Novaka Đokovića, naravno ima i onih koji su stali na suprotnu stranu poput Rafaela Nadala. Federer mudro ćuti, što je takođe rečito izjašnjavanje. Ali pravi cunami sa svih strana, pa i uglednih ljudi, ne samo sportista u Australiji, sručio se na prve ljude u vladi Australije…

Ukratko, ovde nije u pitanju samo veliki Novak Đoković. Vlada Australije zagazila je u prljavu i duboku vodu. Ona očigledno ne kontroliše svoje postupke i koliko se vidi – ne odstupa…

Sve u planetarnom slučaju Đoković u Melburnu belodano je jasno. Pođimo redom. Od trenutka kada je Nole obelodanio da će igrati na AO u australijskim medijima počela je neprijatna kampanja protiv njega. Toj satanizaciji kasnije priključili su se i neki članovi vlade Australije. Tada nije bilo poznato da li se Đoković vakcinisao, nisu bili precizno definisani uslovi oko tzv. medicinskog izuzeća, ali Đoković je predstavljen kao kuga, "španska groznica“, Nojev pot.

Uprkos činjenici da je na sve strane hvaljeni savezni sudija države Australija gospodin Keli, dokazujući da je najmanji kontinent pravna država, ukinuo odluku carine u Melburnu da oduzme vizu Novaku Đokoviću, priča o stradanju prvog reketa sveta se nastavlja. Kao da je predložak pisao čuveni pisac trilera Rajmond Čendler.

Novak Đoković 14.1.2022.
Izvor: EPA / YOAN VALAT

No, bez obzira na bilo koji ishod, Novak Đoković će za mnoge njegove navijače širom sveta, a tek za građane Srbije ostati najveća živa ikona. Sa tim u vezi zanimljivo je čuti kako na ovaj "Rašomon iz Melburna“ gledaju ugledni sociolozi i profesori sportske etike.

Profesor dr Vladimir Koprivica, bivši direktor košarkaške škole i doktor nauka u oblasti fizičke kulture, čije uvek argumentovano mišljenje ne samo sportski svet izuzetno poštuje, priču o slučaju Đoković počinje anegdotom:

"Pre dva ili tri meseca supruga mi je ispričala kako neki prorok saopštava svetu da Novak Đoković ne bi trebalo početkom 2022. da putuje u Australiju jer će ukoliko to učini imati silne probleme. Ispostavilo se, eto, da i prorocima treba verovati.“
 

Sa našom ocenom da slučaj Đoković, definitivno, nadmašuje okvire sporta, slaže se i profesor Koprivica.

"U Melburnu su se u sve umešali veliki igrači i još veći kapital, razne ekonomije i suluda politička mešetarenja, globalni interesi kompanija poput one s imenom ’Rio Tinto’ koja sa Srbijom ima očigledan problem. Kroz sport se odavno najavljuju događaji od istorijskog značaja.

Sport je, setite se, najavio i raspad Jugoslavije. Sve je počelo onim batinama koje su dobili navijači beogradskog Partizana posle utakmice sa Dinamom u Zagrebu. Zatim su na Maksimiru pravu golgotu prošli ne samo navijači, već i fudbaleri Crvene zvezde. Posle pobede Partizana protiv Hajduka od 2:1 u Splitu, na Poljudu je zapaljena jugoslovenska zastava. Pametni su to protumačili kao kraj postojanja Jugoslavije. Bili su u pravu...

Ceo svet je priželjkivao da se stogodišnjica modernih Olimpijskih igara obeleži Igrama kojima bi domaćin bila Atina. Amerika je, međutim, odlučila da to ne bude tako. Svoju dominaciju u svetu, kojom se ponosila, iskoristila je tako što je izdejstvovala da se organizacija Olimpijskih igara 1996. dodeli Atlanti. Bolje upućeni u sve komentarisali su to kao trijumf ’Koka-Kole’ i njenog kapitala nad istorijom sporta.“

Podsećamo profesora Koprivicu da je "Slučaj Đoković u Melburnu“ uzdrmao celu planetu.

"Sport je zahvaljujući nepokolebljivom stavu Novaka Đokovića uspeo da trijumfuje u odmeravanju snaga sa prljavim igrama moćnika namerenih da uz pomoć kapitala zavladaju svetom i svemu onom što u svetu ima vrednost. Ovo je zapravo neverovatna stvar.

Jedan sportista, veliki sportista, snagom argumenata, koje je na svu sreću prepoznao sud u australijskoj državi Viktorija, uspeo je da pobedi jednu državu, jedan ceo kontinent, što je opet samo još jedna u nizu potvrda koliko je moć sporta i sportskih ličnosti generalno velika.

Setite se koliko se planeta nekada tresla zbog slučaja Muhameda Alija. I ovo što se događa u Melburnu ima dublju konotaciju u smislu najave ozbiljnih događanja prvo u svetskom tenisu kao sportu okovanom tradicijom, a onda i u svetu generalno“, uverava profesor Vladimir Koprivica kome su se pre 35 godina, kako kaže, studenti smejali zato što im je govorio "nemojte se iznenaditi ako jednog dana budete radili za Kineze“.

"Svet se definitivno pomera ka istoku, u Evropi jača desnica, za mnoge analitičare Treći svetski rat uveliko traje, samo što to svet još nije uspeo da prepozna“, zaključuje dr Vladimir Koprivica.

Doktor Dragan Koković, profesor sociologije i etike na Fakultetu za sport u Novom Sadu, ekskluzivno za "Ekspres“ kaže da je "Slučaj Đoković“ više nego intrigantan za ceo, ne samo sportski, svet. On upozorava da priča za najboljeg među najboljima nije završena i ukazuje na činjenicu koliko je u slučaju Đoković pravo bilo egzaktnije od politike temeljeći svoj stav na činjenici da će Novak uprkos svemu, a posle odluke suda, ipak igrati u Melburnu. 

"Hegel je davno rekao da je istina celina. Kad sve saberem što se događalo, imam utisak da nam celina događaja izmiče. Ali, neke stvari su ipak jasne. Politika je u sve sasvim namerno upetljala prste. Sve što može ona instrumentalizuje. Tako je i ovog puta.

U želji da pridobije naklonost birača uoči izbora australijska vlast je pokušala da se preko leđa i imena Novaka Đokovića opere pred svojim narodom za ružne postupke, isključivost i nesnalaženje, odnosno izostanak fleksibilnosti pojavom korone. Mislili su ako smo zatvarali i tukli svoje građane, onda možemo i Đokovića, tako ćemo dokazati visok stepen demokratije i doslednosti. Na opšte zgražavanje planete, ali i mnogih Australijanaca, očigledno su izabrali pogrešan put. Ako je za utehu, a nije, sociologija sporta pamti niz slučajeva kada je politika zloupotrebila sportiste od imena za svoje potrebe, i uvek su sportisti bili u minusu. Ovog puta, zahvaljujući nepokolebljivom stavu Đokovića, čini se da to neće biti slučaj.“

Đoković uvek dosledan svojim stavovima borio se za svoj status i izborio, ako to ostane tako?

"Uprkos svemu, biće mu teško na teniskim terenima jer će publika biti podeljena. On u Melburnu, i pored brojnih trijumfa, nikada zapravo nije bio favorit tribina. Neće to biti ni ovoga puta“, kaže profesor Koković.

Doktor Srđa Trifković, profesor istorije i dobar poznavalac modernih geopolitičkih ambicija Zapada, o slučaju Novaka Đokovića poručuje: "Pravi test će biti kakva će odluka biti ministra za imigraciju, da li će on da poništi sudsku odluku i da zapravo primeni, kako oni to tamo kažu, atomsku opciju, a to je da dekretom ukine njegovu vizu i da ga deportuje. Mislim da će to biti malo veći zalogaj nego što su u ovom trenutku spremni da zagrizu.

Jedan aspekt koji nikako ne treba zanemariti jeste latentna srbofobija koja se provlači i kroz komentare, pogotovu britanske štampe. Recimo, povodom izjave Dijane da su njegova ljudska prava ugrožena, komentator londonskog tabloida ’San’ je rekao: ’Ha, kako se usuđuju oni koji krše ljudska prava drugih da ih očekuju za sebe.’ I da je nesumnjivo i nezamislivo da bi se ekvivalentni tretman nametnuo jednom Mareju, a to smo videli i na primeru Nadala koji nije morao da izdrži propisanih 14 dana postkovidnog karantina.

Zapad, pa i Australija drže se doktrine: ako ne možemo da pokažemo Federeru i Nadalu, ovom Srbinu možemo da pokažemo ko je ko i šta je šta. Tako da, nažalost, to je bilo za očekivati i za očekivati je i za ubuduće. Ja lično da sam na Đokovićevom mestu, ja bih se zahvalio: gospodo, ovo nije više u sferi opena, ovo je u sferi closed. Ja sam hteo da vam pomognem da spasete sopstveni obraz, ali sa ovim moja uloga je završena. Pa čak i da igra, verujte, biće pod strašnim psihičkim presingom i neće na dobro da ispadne. Ja ne bih isključio mogućnost i nekih prljavih igara i podmetačina i boga pitaj šta sve ne. Jer, jedno je sigurno – ako ga puste da igra, učiniće sve što je moguće da ga spreče da dobije“, poručuje profesor Trifković.

 

ZAKONI KOJI SU ĐOKOVIĆU ODUZELI VIZU

Australija je tokom pandemije postala poznata po najrigoroznijim merama protiv širenja korone, a petog januara odigrao se fijasko na imigracionom punktu koji je podelio sportski svet. Novak Đoković stigao je na aerodrom u Melburnu sa dokumentacijom koja je trebalo da ga bez problema sprovede kroz carinu i da mu omogući da se na vreme spremi za učešće na Australijan openu. Ipak, Novaku je viza ukinuta.

Kako funkcioniše australijska imigraciona politika? Australija je federacija koju čini više teritorija, svaka od njih je zadužena da pregleda dokumenta dolazećih putnika i da overi papire kao što je na primer izuzeće od vakcinacije zbog medicinskih razloga. U dokumentima koja su izdata tokom pandemije određeno je da svaka savezna država odlučuje o tome kome će dodeliti odobrenje za ulazak na osnovu statusa vakcinacije, iako na samom ulasku u zemlju carina, koja pripada saveznoj administraciji, ima poslednju reč.

Država Viktorija dala je saglasnost Đokoviću da uđe u zemlju, međutim na aerodromu ga je zaustavila carinska kontrola, koja je osporila prethodno odobrena dokumenta. Nakon ovoga Đokovićev pravni tim sastavio je žalbu koja je prosleđena nadležnim organima, a javnost se digla na noge zbog nepravde koja je učinjena svetskom broju jedan.

Đokovićev tim je brzo spremio žalbu na zadržavanje u imigracionom centru jer je Novak dostavio sve potrebne papire za ulazak u zemlju.

Naveli su da je Novak testiran 16. decembra i da je tada bio pozitivan na kovid, nakon čega je prošlo više od dve nedelje, a Novak nije imao nikakve dodatne simptome 72 sata pre putovanja u Australiju. Zatim su se pozvali na sertifikat o izuzeću od vakcinacije koji im je dostavio Teniski savez Australije. Taj sertifikat je kasnije pregledala i odobrila nezavisna medicinska komisija savezne vlade Viktorije. Razlozi za izuzeće vakcinacije su u skladu sa preporukama Australijske Tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI).

Đoković je 1. januara 2022. primio dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Australije, koje operiše na federalnom nivou, u vezi sa svojom deklaracijom za putovanje. U dokumentu australijsko ministarstvo potvrđuje da je nakon razmatranja i ocene podnete deklaracije, njegov "...zahtev za ulazak u Australiju bez obaveze zadržavanja u karantinu dozvoljen od strane jurisdikcije koja je nadležna za njegov dolazak“, što je u ovom slučaju država Viktorija. Dakle, federalno ministarstvo je to prihvatilo na ovaj posredan način bez postavljanja bilo kakvog pitanja.

Međutim, Novaku je viza oduzeta od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu migracionog zakonika, i to na osnovu člana 116 (1)(e)(i), koji kaže da ministar može ukinuti vizu ukoliko se utvrdi da "prisustvo držaoca australijske vize jeste, ili bi moglo biti, rizik za zdravlje, bezbednost ili red i mir australijske zajednice, ili dela australijske zajednice...“ Odluka o ukidanju vize doneta je jer Novak nije obezbedio naknadne dokaze koji su od njega traženi. Dat mu je rok do petnaest do osam ujutru, na šta je on odgovorio molbom da se taj rok produži makar do pola devet, kada bi mogao da dobije nekoga iz nadležnih institucija koje bi mogle da mu daju dodatne dokaze, najpre Tenis Australija. Ovo je bitno jer je to ujedno bio i glavni razlog zašto je Federalni sud na kraju ukinuo odluku o ukidanju vize.

 

Presudom je naloženo da:

1. Stavlja se van snage Odluka delegata vlade o ukidanju vize koja je doneta 2. januara 2022.

2. Da država isplati Novaku sve troškove koje je imao oko ove žalbe uključujući rezervisane troškove.

3. Da oslobode Novaka odmah i da mu omoguće slobodno kretanje bez ikakvih ograničenja, i da sve to ne sme da bude duže od 30 minuta od trenutka kada je ova odluka nastala.

4. Da se pasoš i sve lične stvari vrate što je pre moguće od trenutka nastanka ove odluke.

 

ĐOKOVIĆ ANTIVAKSER, NIKAKO
 
Sanda Radenović, profesor sociologije sporta Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li će antivakseri zloupotrebiti ime i planetarnu popularnost Novaka Đokovića kao znamen svog opredeljenja, kaže:
"Novak Đoković nije vakcinisan i kako sada stvari stoje gotovo je sigurno da vakcinu protiv kovida 19 neće primiti. Ali zato će i dalje igrati tenis. Naravno, ne tražeći za sebe povlastice, već samo prava koja mu pripadaju. Ali je sasvim moguće i neće biti zapravo nikakvo iznenađenje ukoliko njegov stav odnosno činjenicu da nije vakcinisan antivakseri pokušaju da instrumentalizuju.
Na globalnom nivou antivakseri su i te kako jaki. To što jedan vrhunski sportista, odnosno najbolji teniser sveta, nije primio vakcinu za njih je više nego idealna prilika da njegov stav, ukoliko im on to naravno dozvoli, iskoriste u svrhu legitimiteta svoje stvari.
Gospođa Radenović međutim ukazuje da Novak Đoković, pod jedan, nije antivakser i podseća na njegovu nedavnu izjavu "da ne zna da li će se vakcinisati“.
"On nije antivakser. Ili bar nije potvrdio da to jeste. Njega su mediji proglasili antivakserom. Siniša Mihajlović, nekadašnji fudbalski as i trenutno trener Bolonje, dao je sjajnu sociološku analizu celog slučaja izjavom da su mediji zapravo smišljeno Đokovića proglasili antivakserskim herojem. Kada je sportista zbog bolesti ili lečenja povrede u situaciji da mora da koristi lekove koji u sebi imaju nedozvoljene supstance, on dobija takozvano medicinsko izuzeće zahvaljujući kome neće pasti na eventualnoj doping kontroli.
Malo je neukusno i apsolutno neprofesionalno da se priča o zdravstvenom stanju bilo kog pojedinca. Na kraju to je i medicinska tajna. Šta je onda problem? Zapravo ništa osim možda istine da su oni koji ne vole Đokovića sve ovo iskoristili da ga žigošu“, zaključuje profesorka Radenović.
S obzirom na to da najbolji teniser sveta nije vakcinisan, da li će antivakseri njegovu veličinu i popularnost iskoristiti za sebe i svoje ciljeve? Profesor Dragan Koković je kategoričan: "Naravno da hoće, njegovo ime i te kako bi popularizovalo antivaksere. Ono što je u celoj priči veliki peh Novaka Đokovića jeste saznanje da on, hteo – ne hteo, zapravo već postaje antivakser i da ga mnogi, zbog toga što nije vakcinisan, vide u tom taboru. Međutim, on je dovoljno pametan da tako nešto ne dozvoli. I sigurno neće dozvoliti“, uveren je profesor dr Dragan Koković.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija je ipak zemlja sporta
Novak Đoković 31.12.2021.

Heroji nacije

01.01.2022. 09:05

Srbija je ipak zemlja sporta

Prvo su maštali da postanu zvezde, a onda i da dotaknu zvezdane visine. U stvarnom svetu bili su fanatično uporni i vredni. Znali su da je to jedini put koji vodi do vrha. U 2021. osvojili su brojne medalje na najvećim sportskim takmičenjima. Danas su sportski heroji nacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve