Sport
24.07.2023. 19:18
Beta

Reč selektora

Svetislav Pešić: "Prioriteti su se promenili"

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je na konferenciji za medije da je osnovni cilj na Svetskom prvenstvu da se izbori plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Svetsko prvenstvo održaće se od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a Srbija je u grupi sa Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom.

"Naš cilj je da izborimo plasman na Olimpijske igre u Parizu i to se neće menjati i pored svih otkaza igrača. Ako nam se ukaže prilika za nešto više, borićemo se do krajnjih granica da je iskoristimo", rekao je Pešić.

Na spisku selektora su: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

"Radujem se pripremama. Prvo želim da se zahvalim svim igračima koji su učestvovali u kvalifikacijama za SP. Pripreme počinju 28. jula, a do tada ćemo da ispunimo obaveze prema sponzorima i obavimo sve potrebne lekarske preglede", dodao je Pešić.

Pre odlaska na SP Srbija će odigrati trening utakmice protiv Bosne i Hercegovine i Poljske u Beogradu i protiv Crne Gore u Podgorici. U beogradskoj Areni Srbija će 16. avgusta odigrati zvaničnu prijateljsku utakmicu protiv Portorika.

"Sa svim igračima koji su odustali od nastupa je obavljen razgovor. Uvek je bilo otkazivanja. Prioriteti su se promenili. Moram da kažem da su svi razgovori bili na drugarskom i gospodskom nivou", rekao je selktor.

Među kandidatima, između ostalih, nema Nikole Jokića, Vasilija Micića i Nikole Kalinića.

"Sa Jokićem sam obavio nekoliko razgovora, danas me je obavestio da ne može da prihvati poziv. On nije fizički spreman, a i mentalno je istrošen. Micić me je zamolio da preskoči ovo prvenstvo. Potpisao je novi ugovor, proveo tri nedelje u Americi gde je obnovio povredu ramena. Kalinić me je obavestio da je mentalno i fizički preopterećen", rekao je Pešić.

Selektor je rekao i da Lučić nije na spisku zbod povrede, da ga je Mitrović isto zamolio da propusti prvenstvo kako bi sanirao povrede, a da je nastup Jovića i Pokučevskog još uvek neizvestan.

"Nadam se da ćemo u toku dana dobiti potvrdu doktora da Pokuševski može da igra. Kada je u pitanju Jović, on želi da igra ali ima zdravstveni problem u familiji, i ako se to reši kako bi trebalo pridružiće nam se", izjavio je Pešić.

Reprezentacija u Manilu stiže 22. avgusta, a 26. avgusta će odigrati prvu utakmicu na prvenstvu.

"Moram da kažem, igrači su najbolji deo srpske košarke. Ako se nešto ne promeni bićemo srećni da se uopšte kvalifikujemo na prvenstvo. Košarka je postala sredstvo, a ne cilj. Ako nešto ne promenimo svi će nam se smejati", rekao je selektor.

Kapiten reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu biće Bogdan Bogdanović.

"Čast mi je što ću biti kapiten. Žao mi je zbog otkaza, ali ne treba da pravimo tužnu atmosferu. Otvara se šansa drugim igračima koji imaju kvalitet", rekao je Bogdanović.

Na konferenciji je prisustvovao i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović koji je poželeo sreću igračima i selektoru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve