Sport
29.10.2019. 21:14
M. Paunović

UEFA I NJENI ARŠINI: Čiji je nacizam skuplji?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

UEFA godinama vodi borbu protiv antisemitizma, rasizma, fašizma na fudbalskim stadionima. Makar tako kažu. Ipak, deluje da je u praksi situacija nešto drugačija. Jedno je sigurno - vladaju dvostruki aršini. Tako se pred nekim problemima zažmuri na jedno, a pred drugim i na oba oka. Treće, srećom nemaju...

Kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo 2020. između Bugarske i Engleske nije ostao upamćen po fudbalu i dešavanjima na terenu. Pravi "spektakl" dešavao se na tribinama. Onomateja majmunskih krika i nacistički pozdravi slika je sa tribine bugrskih navijača. Utakmica je prekinuta čak dva puta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Svetski mediji danima su pisali o gostoprimstvu bugarske reprezentacije, a morala je da reaguje i vlast u Bugarskoj. Pre svih se oglasio oglasio premijer Bugarske Bojko Borisov koji je zatražio ostavku predsednika Fudbalskog Saveza Borislava Mihajlova zbog vređanja na rasnoj osnovi reprezentativaca Engleske.

I poslušao ga je, a za njim je otišišao i selektor Krasimir Balkov. Uhapšeno je 12 navijača, četvorici je momentalno zabranjen pristup stadionu u naredne dve godine.

Inače, ovakve scene nisu presedan za bugarske navijače. Naprotiv, česte su, ali je UEFA, do tada čini se žmurila na jedno oko. To potvrđuje i to što je stadion "Vasil Levski", pred meč sa Engleskom, bio delimično zatvoren zbog rasističkog ponašanja tokom utakmica sa Kosovom i Češkom.

Utakmica je prošla i čekala se reakcija krovne kuće evropskog fudbala. Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije kaznila je Bugarsku sa jednom utakmicom pred praznim tribinama i novčanom kaznom od 85.000 evra. Poruka je poslata, ali ona ne zvuči preterano zastrašujuće. Istina, kako je saopšteno iz UEFA-e, Bugari će u naredne dve godine biti pod uslovnom kaznom, pa će u slučaju ponavljanja incidenata automatski dobiti još jedan meč suspenzije.

A u Humskoj...

Primer Bugarske reprezentacije nije jedini "posao" koji je UEFA imala na Balkanu. Nedavno je zbog rasizma kažnjen i Partizan. Zbog ponašanja navijača Partizana na meču sa turskom Malatijom, klub je kažnjen sa dve utakmice bez navijača na domaćem terenu u narednim nastupima u evropskim takmičenjima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

UEFA je u svom obrazloženju navela da su crno-beli kažnjeni zbog rasističkog ponašanja koje se ogleda u zastavi za obeležjem keltskog krsta i povikcima "pi*ko ciganska" bivšem igraču Crvene zvezde Mičelu Donaldu. Pored toga, Partizan je kažnjen i novčano 24.250 evra zbog bacanja predmeta na teren, bakljade.

Tu nije kraj ispadima navijačima reprezentacija iz regiona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/RUNGROJ YONGRIT EDITORIAL USE ONLY

Jedan od većih skandala, desio se pre četiri godine na utakmici između reprezentacije Hrvatske i Italije. Italijani su na stadionu Poljud dočekani sa isrtanim kukastim krstom na travi. Domaćinski.

Slično kao kada su hrvatski navijači u Livornu 2006, svojim telima napravili svastiku na tribinama stadiona.

Pre utakmice sa Italijom, hrvatska reprezentacija je već bila pod UEFA-inom kaznom zbog ustačkih pokliča, "Za dom spremni", tokom susreta sa Norveškom. Dakle svaki sledeći incident bi mogao da u najboljem slučaju znači oduzimanje bodova, a u najgorem proterivanje sa evropske fudbalske scene.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ADAM CIERESZKO UEFA Terms and Conditions apply

Zbog toga se velikim iščekivanjem čekala odluka UEFA-e. Epilog je bio sledeći - Fudbalski savez Hrvatske kažnjen je oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016 i novčanom kaznom od 100.000 evra.

UEFA ume da kazni, to je više puta pokazala. Ostaje pitanje, da li svi dobijaju podjednako?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve