Sport
17.01.2020. 21:07
M. P.

UGROŽENI FERARI I ŠUMAHER: Godina predviđena za rekorde u Formuli 1

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naredna sezona Formule 1, koja počinje sredinom marta biće posebna iz više razloga. Pored toga što će ovo biti jubilarna 70. sezona F1, sa rekornim brojem trka do sada - 22, ove godine bi moglo da dođe do značajnih promena kada je u pitanju večna lista najuspešnijih vozača. Naime, Luis Hamilton bi mogao da izjednači rekord po broju titula šampiona koji drži neprikosnoveni Majkl Šumaher - 7, ali pored toga bi mogli da "padnu" još neki rekordi.

Ali da počnemo od Hamiltona i Šumahera.

Kao i u svakom sportu tako i ljubitelji Formule 1 raspravljaju ko je najveći svih vremena. Simpatije su podeljene, pa se često kao jedino merilo uzima statistika, a ona kaže sledeće.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Rekord trenutno drži Majkl Šumaher sa 91 pobedom, za šta mu je bilo potrebno 248 trka, dok mu za vrat mu diše Hamilton sa sedam pobeda manje (84), za šta mu je bilo potrebno 250 trka. Međutim, za Brtanca radi vreme i činjenica da je i dalje aktivan. Ukoliko se uzme u obzir da Hamilton po sezoni, prosečno beleži devet pobeda, onda s razlogom možemo da očekujemo da će u 2020. godini doći do smene na tronu.

Povezane vesti - Rođen na dva točka

Ipak, nije samo Šumaherov rekord ugrožen već i Ferarijev. Ukoliko osvoji sedmu uzastopnu titulu Mercedes bi oborio rekord Ferarija koji je postavljen, sada već davne 2004. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/DIEGO AZUBEL

Ukoliko do ovoga ne dođe, odnosno ukoliko Ferari i Red Bul ugroze Ferari, to bi značilo da su njihovi vozači u konkurenciji za titulu šampiona. U ovom slučaju to su Charles Leclerc, odnosno Max Verstappen. Na taj način bi Ferari dobio najmlađeg šampiona u svojoj istoriji jer su oba vozača rođena 1997. godine čime bi bio oboren rekord koji za sada drži Sebastjan Fetel koji je pre 10 godina postao šampion sa 23 godine i 134 dana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALI HAIDER

Priča se ponovo vraća na Hamiltona. Ukoliko osovji pol poziciju u Australiji, Hamilton će postati prvi vozač koji je devet puta počinjao istu trku sa prvog mesta. Osim njega, osam pol pozicija u Australiji imaju Šumaher i Sena. Britanac bi Šumahera mogao da ugrozi i kada su u pitanju pobednička postolja. Naime Nemac je rekorder sa 155 pobedničkih postolja, dok Hamilton ima 151...

Povezane vesti - "BIĆE TO FANTASTIČNO" Rosi: Hamilton i ja spremamo trampu

Po svemu sudeći sezona koja je pred nama biće izuzetno zanimljiva i često ćemo se baviti statistikama i rekordima, dok će pitanje ko je najveći svih vremena biti aktuelnije nego ikada...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve