Sport
17.12.2018. 19:16
R.E./Alo

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKI ŠAH: Preminula Milunka Lazarević višestruka državnka šampionka u šahu i reprezentativka velemajstor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šahovski savez Srbije sa izuzetnim žaljenjem saopštava javnosti da je 15. decembra 2018. godine u Beogradu, u 87. godini preminula višestruka državnka šampionka u šahu i reprezentativka velemajstor Milunka Lazarević.

Sahrana će biti održana u sredu u 12 sati na Novom groblju u Beogradu. Vreme i mesto komemoracije će biti naknadno objavljeno.

Milunka Lazarević je rođena 3. decembra 1932. godine u Šantarovcu, u Kraljevini Jugoslaviji.

https://youtu.be/WX540cuRODM

Zbog potreba očeve službe kao dete se sa porodicom iz Jagodine preselila u Novi Sad. Uz oca i starijeg brata je naučila da igra šah, ali je imala i druga interesovanja: pevala je u školskom horu, glumila u amaterskom pozorištu, uzimala privatne časove engleskog i francuskog jezika, učila da svira gitaru, kao talentovana pesnikinja pisala poeziju i bila član Udruženja mladih književnika Novog Sada, kasnije i Vojvodine, učestvovala na književnim večerima... Iako još "šahovski nepismena" postala je prvak svoje gimnazije, a ubrzo i Novog Sada. Šah je ozbiljnije počela da izučava tek u 18-oj godini od šahovskog instruktora Žarka Popovića. U Novosadskom šah klubu u Miletićevoj ulici, sticala je iskustvo igrajući sa starim novosadskim šahistima. U vreme kada nije bilo mnogo literature, učila je iz Magzar Sakkvilag-a, Kapablankinih "Osnova šaha", Marocijevih "Damskih završnica"... U kasnijoj fazi karijere izvesno vreme trener joj je bio Rudolf Marić, ali uglavnom je radila sama. Idol joj je bio Aleksandar Aljehin.

Šah je za nju bio borba ideja i ličnosti i najpoštenija profesija. Vodjenja načelom "neka pobedi bolji", uvek je igrala na pobedu i prvo mesto. Sve ostalo je smatrala neuspehom. Bilo joj je važno i kako pobedjuje. Zato je za šahovskom tablom često skretala sa utabanih staza, da bi do izražaja došli inspiracija i kreativnost. Zbog toga je kasnije dobila nadimak "ženski Talj", a svetska šampionka Nona Gaprindašvili je u svojoj knjizi "Više volim rizik" napisala da joj je Milunka bila uzor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve