Sport
04.06.2023. 17:32
Beta

Španija

Majstor je majstor: Verstapen došao do 40. pobede u Formuli 1

Verstapen
Izvor: EFE / SIU WU

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Španije.

Dvostruki uzastopni svetski prvak je na stazi "Katalunja" stigao do svog 40. trijumfa u karijeri, a dominaciju tokom trkačkog vikenda upotpunio je prvim mestima na svim slobodnim treninzima i prvim mestom u subotnjim kvalifikacijama.

Na pobednički podijum su se popeli i vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel.

Serhio Peres iz Red Bula završio je na četvrtom mestu, peti je kroz cilj prošao domaći vozač Karlos Sainc (Ferari), dok su šesto i sedmo mesto zauzeli vozači Aston Martina Lens Strol i Fernando Alonso.

Bodove su osvojili i Esteban Okon iz Alpina, Gvanju Džou iz Alfa Romea, kao i još jedan vozač Alpina Pjer Gasli.

U generalnom plasmanu posle sedam trka vodi Verstapen sa 170 bodova, Peres je drugi sa 117 bodova, dok je Alonso treći sa 99 bodova.

Iz prvog startnog reda trku su krenuli Verstapen i Sainc, iza njih su bili Lando Noris iz Meklarena i sedmostruki svetski prvak Luis Hamilton, dok su u trećem startnom redu bili Strol i Okon.

Od ostalih vozača sa 11. mesta je krenuo Peres, iza njega je bio Rasel, dok su zbog promena na bolidu iz pit lejna krenuli Šarl Lekler iz Ferarija i vozač Vilijamsa Logan Sardžent.

Većina vozača trku je počela na mekim gumama, izuzev Verstapena i Peresa koji su počeli na srednje tvrdim, odnosno Leklera koji je krenuo na tvrdim pneumaticima.

Sainc je odmah na početku pokušao napad na Verstapena, ali je holandski vozač uspeo da se odbrani i ostane na prvom mestu.

U prvom krugu došlo je do kontakta između Hamiltona i Norisa, zbog čega je vozač Meklarena ubrzo morao u boks, a Hamilton zatim gubi treće mesto od Strola, ali ga ubrzo obilazi.

Rasel je posle 11 krugova došao do petog mesta, nakon što je obišao Okona, a upravo vozač Alpine prvi od vodećih odlazi na promenu guma u 14. krugu.

Usledili su potom odlasci u boks Strola, Sainca, Leklera i Alonsa, dok je u 25. krugu na promenu otišao Hamilton, koji se vraća iza Sainca.

U 26. krugu Rasel je ponovo uspešno napao Okona za šesto mesto, a krug kasnije u boks odlazi Verstapen i vraća se na prvo mesto.

Njegov timski kolega odlazi u boks u 28. krugu i vraća se na deveto mesto, dok je u istom krugu viđen i uspešan napad Hamiltona za preuzimanje drugog mesta od Sainca.

Španskog vozača je u 35. krugu za treće mesto obišao još jedan vozač Mercedesa, da bi Sainc sedam krugova posle otišao na drugo stajanje.

U 46. krugu u boks odlazi Rasel, potom Hamilton i Peres, a Meksikanac se na stazu vraća iza Sainca na peto mesto, ali sa novim mekim gumama.

Peres je tu prednost iskoristio i u 53. krugu obišao domaćeg vozača, a u istom krugu na drugu zamenu guma odlazi vodeći Verstapen. Holanđanin se vratio na sigurno prvo mesto sa velikom prednošću u odnosu na Hamiltona.

Četiri kruga pre kraja kaznu od dodatnih pet sekundi dobija tada deveti Juki Cunoda iz Alfa Taurija, zbog čega će na kraju ostati bez bodova. Cunoda je kažnjen jer je sa staze izgurao Gvanju Džoa.

U završnici trke vodila se borba za dodatni bod za najbrži krug, a do njega je došao Verstapen.

Šampionat se nastavlja 18. juna trkom za Veliku nagradu Kanade u Montrealu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verstapen ne namerava da stane
Verstapen

Španija

03.06.2023. 14:22

Verstapen ne namerava da stane

Vozač Red Bula Maks Verstapen bio je najbrži na trećem slobodnom treningu pred trku Formule 1 za Veliku nagradu Španije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve