Sport
15.06.2022. 13:09
R.E.

Poreska dugovanja klubova

Vučić kaže - pomoći će država, a Zvezda kaže...

zvezda, partizan
Izvor: Screenschot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su poreska dugovanja fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda velika ali da će oni morati da plaćaju svoje obaveze ili će "uslediti blokade i stečaj".

"Da li ćemo pomoći? Pomoći ćemo na svaki način... Vodićemo računa da 91 odsto ljudi u zemlji navija za ta dva kluba i da oni imaju značajan ugled u Evropi i svetu. I da kada nose imena naših firmi na dresovima u svetu promovišu naša preduzeća i snagu tih kompanija", rekao je Vučić nakon otvaranja dela obilaznice oko Beograda.

On je rekao da će država pomoći sve što može, u skladu sa zakonom, ali i da će večiti rivali morati da ispunjavaju svoje obaveze u roku.

Komentarišući nedavni izveštaj ministra finansija Siniše Malog o državnoj pomoći Crvenoj zvezdi i Partizanu, Vučić je rekao da se u tom dokumentu videlo da je ta pomoć distribuirana fer i na ravne časti, ali da je napravljena greška što se nije dovoljno davalo drugim klubovima u Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu, Subotici ili Pančevu.

"Trebalo je davati više u cetralnoj Srbiji na uštrb Beograda. Ali, postojalo je ravnomerno i fer finansiranje večitih rivala, uprkos raznih vrsta spekulacija koje su dolazile od onih koji su svoju krivicu uvek prebacivali na politiku", rekao je on.

Vučić je dodao da je država izašla sa vrlo preciznim podacima po pitanju poreskog duga i da nije moguće da neko ne priznaje postojanje kamate, jer je to sastavi deo poreskih obaveza, koje će morati da plate i Crvena zvezda i Partizan.

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se povodom informacija o poreskom dugu, sa željom da detaljno objasne situaciju.

"KK Crvena zvezda, koji je već dugi niz godina najtransparentniji klub i svoje finansijsko poslovanje je u više navrata do detalja dao na uvid javnosti, ovim saopštenjem (trećim na ovu temu, nakon februara i juna 2022.godine), želi da do detalja pojasni svoju poziciju, kako nas kao klub ne bi stavljali u isti koš sa klubovima – poreskim dužnicima koji na ime neplaćenih poreza (i to u periodu koji je duži od jedne decenije) duguju gradjanima Republike Srbije milione i desetine miliona evra!", navodi se u saopštenju crveno-belih.
 

Iz kluba su naveli da je ukupan poreski dug za prošlu i ovu godinu 67.335.395,00 dinara, kao i da je u periodu od 2012. do 3. juna ove godine na ime obaveza poreza i doprinosa plaćeno preko 837 miliona dinara (837.537.069).

Ministar finansija Siniša Mali je saopštio da košarkaški klub Crvena zvezda za porez duguje 96,6 miliona, dok Partizan duguje 649,7 miliona dinara.

Crveno-beli ističu da je ukupni dug na ime poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 95.537.641,48 dinara.

U daljem saopštenju predstavnici crveno-belih dodaju da su sve do 2021. i izbijanja krize sa korona virusom uredno plaćali obaveze prema državi.

"Drugi razlog za naše neizmirivanje obaveza je pokušaj da održimo takmičarski nivo u ligama u kojima smo učestvovali (i predstavljali Republiku Srbiju i grad Beograd) dostojno standardu KK Crvena zvezda, paralelno sa saznanjima do kojih smo došli da neki drugi klubovi u našem okruženju sa identičnim takmičarskim ambicijama, duguju našoj državi ogromne sume za porez, i to u vremenskom periodu koji se meri ne godinama, već decenijama?!", dodaje se.

"Konačno nakon objavljivanja svih podataka, vidimo i stepen licemerja onih koji su naš klub godinama zvali državnim bankomatom, a da su sa druge strane sa gotovo identičnim ulaganjima Republike Srbije dugovali (i duguju) višemilionske (u evrima) iznose za porez! KK Crvena zvezda mts još jednom apeluje da svi (ali baš svi) klubovi treba da budu ravnopravni, ne samo zbog činjenice da su udruženja građana, i sa tretmanom na osnovu postignutih rezultata u domaćim i međunarodnim takmičenjima koja su od velikog značaja za državu Srbiju!", navodi se u saopštenju.

Klub ističe da će u narednom periodu platiti glavnicu duga za porez (67.335.395,00).

"Kako ne bi bilo nedoumica, KK Crvena zvezda (još jednom) obaveštava javnost da je tačan iznos sredstava koje je klub dobio (u bruto iznosu) od države u prethodnih 10 godina: 25.730.985,00 evra. Kao što je dobro poznato, prihodi ne uključuju poreze, tako da je KK Crvena zvezda mts neto prihodovao od države: 23.297.752,00 evra, od čega je prihodovao iznos od 15.982.565,81 evro od državnih preduzeća neto, i 7.315.186,28 evra od grada Beograda (uključujući i termine u hali Aleksandar Nikolić)", dodaje se.

Predstavnici Zvezde u saopštenju pozdravljaju inicijativu državnih organa da se uvede red u finansiranje udruženja građana.

"Ako neko nije shvatio šta je KK Crvena zvezda svojim ličnim primerom uradila 10. februara i 9. juna ove godine, kada je potpuno transparentno i do poslednjeg dinara prikazala svoje prihode, rashode i poreski dug, verujemo da danas shvata da će naš gest tada, konačno i sada biti obaveza za sve i u zakonom predvidjenom roku, posebno za one koji su sa sarkazmom 'solili pamet' KK Crvena zvezda", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Partizan ima novog golmana
golman, fudbal

Fudbal

10.06.2022. 08:10

Partizan ima novog golmana

Fudbalski klub Novi Pazar objavio je da je dogovorio saradnju sa golmanom Filipom Kljajićem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve