Sport
29.06.2022. 12:00

Prestiž i tradicija

Zašto je Vimbldon toliko važan

Vimbldon
Izvor: AELTC POOL / AELTC / Thomas Lovelock / POOL

Vimbldon je verovatno najpoznatiji i najprestižniji teniski turnir na svetu.

Iako je jedan od ukupno četiri najveća teniska turnira, mnogi teniseri smatraju da je titulu na Vimbldonu najprestižnija. Pre svega zbog njegove istorije i bogate tradicije. 

Prvi turnir na Vimbldonu odigran je još davne 1877. godine i priznat je kao prvi zvanični teniski turnir na svetu. Takmičenje je održano samo u za muškarce, u singlu, a pobedio je Spenser Gor. Tom prvom finalu je prisustvovalo oko 200 gledalaca, a karta je koštala jedan šiling.

Vimbldon
Izvor: Shutterstock

Od 1884. godine dozvoljeno je i ženama da se takmiče u singlu, a uvedeno je i takmičenje za muške parove. Tek od 1913. godine i žene se takmiče u dublu kao i mešoviti parovi.

Zanimljivo je da je do 1922. godine branilac titule morao da igra samo u finalu dok su igrači koji su bili izazivači morali da igraju od prvog kola.

Vimbldon
Izvor: Shutterstock

Uprkos tome što je tipičan britanski turnir, Vimbldon je imao malo uspeha sa domaćim takmičarima. Zapravo, od 1910. godine samo dva Britanaca su osvojila turnir. Britanci su, dok Endi Marej nije osvojio titulu 2013. godine, na trofej Vimbldona čekali čak 77 godina odnosno od kada je 1936. godine titulu osvojio Fred Peri. 

Takođe, do 1968. godine na Vimbldonu kao i na ostalim Grend slem turnirima takmičili su se samo teniseri amateri, dok je profesionalnim igračima bio zabranjen ulaz. Dopuštanjem profesionalcima da se takmiče na velikim turnirima počinje nova era u tenisu poznatija kao “Otvorena era”.

Vimbldon
Izvor: Shutterstock

Kada je reč o novijim datumima, 2009. godina je posebno značajna za Vimbldon. Te godine je na Centralni teren postavljen krov koji igra važnu ulogu jer sprečava odlaganje mečeva usled kiše. Prvi meč pod zatvorenim krovom odigrali su Endi Marej I Stanislav Vavrinka u junu iste godine.

Vimbldon može da se pohvali najdužim mečom ikada odigranim. Izner i Mahut su na ovom turniru odigrali najduži meč koji je trajao tri dana tokom kojih je odigrano čak 183 gema.

Još jedna specifičnost vezana za turnir je ta što se insistira na poštovanju bele boje prilikom oblačenja. Zahteva se da svaki igrač koji ulazi na turnir mora da bude obučen skroz u belu boju, uz mogućnost diskvalifikacije za igrače koji se ne pridržavaju tog pravila.

Rodžer Federer
Izvor: AELTC POOL / AELTC / Ben Solomon / POOL

Kada je reč o igračima koji su Imali najviše uspeha na Vimbldonu tu se izdvajaju Martina Navratilova sa čak devet titula dok su Pit Sampras I Rodžer Federer ovaj prestižan turinir osvajali sedam puta. Rodžer Federer je inače odigrao najviše finala – čak 10.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpski dan na Vimbldonu
vimbldon

Spremni za najvijanje?

29.06.2022. 07:09

Srpski dan na Vimbldonu

Trećeg dana takmičenja na Vimbldonu nastupuće trojica srpskih tenisera - Novak Đoković, Dušan Lajović i Miomir Kecmanović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve