Sport
15.08.2019. 18:26
M.P.

ZAŠTO UVEK ON: Super Mario - skandal majstor koji je sebi uništio karijeru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kroz fudbalsku scenu je prošlo mnogo mangupa koji će svojim fudbalskim umećem, ali i ponašanjem kako na terenu, tako i van njega ostati upamćeni kroz istoriju. Johan Krojf je znao da puši na poluvremenu, Džon Teri je voleo tuđe žene, Gaza slot mašine i alkohol... I Džordž Best je voleo alkohol i to mnogo, Maradona... Pa Maradona ko Maradno... Ipak, pored svih tih imena jedan se po svojim sabranim delima posebno izdvaja. Reč je naravno o  Baloteliju.

Mario Baloteli rođen je na Siciliji 1990. godine kao sin migranta iz Gane. Zbog zdravstvenih problema i teške materijalne situacije u kojoj se nalazila njegova porodica dat je na usvajanje, zbog čega od svoje treće godine odrasta u kući Balotelijevih.

Još kao dete pokazivao je raskošni fudbalski talenat, koji zbog svog ponašanja nikada nije u potpunosti iskoristio. Sa svega 16 godina potpisuje za Inter, gde  već u svojoj prvoj sezoni pokazuje golketerske sposobnosti.Međtuim, sukobi sa tadašnjim trenerom Murinjom i saigračima najavljivali su njegov prerani odlazak iz kluba. Ipak, ono što ga je koštalo i što je presudilo u odluci da Baloteli promeni sredinu jeste sukob sa navijačima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naime, Baloteli se, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, pojavio u dresu gradskog rivala - Milana i time razbesneo navijače Intera koji mu to nikada nisu oprostili.

Iz današnje perspektive, ovaj gest bio je samo najva za sve ono što će Super Maria pratiti tokom cele karijere - skandali, sukobi i neprilagođenost sredini.

Odlazak u Mančester Siti, 2010. godine, predstavljao je novi početak i nadu da će tinejdžer prestati sa svojim nestašlucima. Tako je makar trebalo da bude.

Slično kao i u Interu, Baloteli je i u Mančesteru sjajno počeo i u početku opravdavao novac za koji je doveden. Ipak divljanje po Mančesteru koštalo ga je da u ovom klubu ostavi dublji trag.

Vatrometom je zapalio kuću, glupostima punio engleske tabloide, ali i noćne klubove. Jednom prilikom tokom meča sa Mančester Junajtedom skinuo je dres i pokazao majcu na kojoj je pisalo "Why always me?" (Zašto uvek ja?) i taj artikal učinio najprodavanijim u Engleskoj.

Povezane vesti - Nik Kirjos – loš momak belog sporta, kraljevske krvi

Svega nekoliko dana nakon što je potpisao za Mančester, na putu ka treningu, slupao je svoj audi. Tokom pretresa, policjija mu je pronašla 5.000 funti u kešu, a na pitanje zašto nosi toliki novac, Baloteli je odgovorio:

"Zato što sam bogat."

Naravno nije se tu zaustavljao. Jedan od najvećih skandala koje je napravio jeste onaj kada je pikadom gađao igrača iz mlađih kategorija kluba.

Tu je i onaj čuveni pokušaj da, u situaciji jedan na jedan, petom matira golmana Los Anđeles Galaksija, nakon čega je Roberto Manćini izgoreo od besa i izbacio ga iz igre.

https://www.youtube.com/watch?v=YsN6svBWYg0

Engleska fudbalska asocijacija kaznila ga je sa četiri utakmice neigranja nakon što je na jednoj utakmici nagazio glavu igrača Totenhema Skota Parkera.

https://www.youtube.com/watch?v=6caNpwDYJ98

Novu šansu za popravni imao je kada je prešao u Liverpul, međutim i nju je uprskao. Na poluvremenu meča sa Realom, menjao je dres sa Pepeom što je razbesnelo navijače...

Baloteli će period u Engleskoj pamtiti i po tome što je navodno potrošio 10.000 funti na parking kazne, ali i po tome što mu je pauk nosio automobil čak 27 puta.

O Balotelijevim ispadima mogla bi da se napiše knjiga. Bilo ih je toliko da su neke priče, koje su počele da kruže o njemu, zvučale poput mita, kao ona da je navodno devojku prevario sa italijanskom manekenkom, dok je ona bila sprat niže. Međutim, ni jednu ne bi trebalo otpisivati unapred jer je sa druge strane bilo toliko onih kojima su mnogi svedočili, kao na primer kada je reprezentacija Italije dobila novu garnituru dresova, a on istrčao na teren u starom dresu jer mu više sviđao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sve te priče bacile su senku na njegov talenat i učinile ga da bude prosečan fudbaler, umesto top klasa. Nije ni prvi ni poslednji kome je karakter uništio karijeru, ali je ipak po tome jedan od najkarakterističnijih.

Povezane vesti - RONALDO: Zidan mi je govorio "Kiki praviš razliku, opusti se"..

Balotelija ipak, verovatno, najbolje opisuje priča koju je ispričao Žoze Murinjo dok su zajedno bili u Interu. Prilikom gostovanja u Rusiji, kada je Inter igrao sa Rubinom, Žoze Murinjo nije imao drugog napadača na raspolaganju osim Balotelija, a on je imao žuti karton od 43. minuta meča. Portugalac je, na poluvremenu, svih 15 minuta potrošio objašnjavajuči Baloteliju situaciju i koliko mu je važno da ne dobije drugi žuti karton. Samo što je počelo drugo poluvreme, u 46. minutu Mario dobija drugi žuti i biva isključe.

"Mogao bih da napišem knjigu od 200 stranica o Baloteliju. Sećam se, jednom sa Interom smo išli u Kazanj na meč sa Rubinom i Mario je bio jedini špic na raspolaganju. Dobio je karton u 43. minutu, tokom celog odmora u poluvremenu sam samo pričao s njim, da slučajno ne dobije drugi. Kako je izašao na teren, dobio je crveni karton", rekao je "Specijalni" jednom prilikom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve