Srbija
10.08.2018. 13:57
R.E./RTS/Foto Ekspres

ČOVEK NE MOŽE BITI JAČI OD REKE: Spasioci savetuju da se na plažama ovo nikako ne radi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nesreće na kupalištima se najčešće dešavaju u vreme letnjeg raspusta kada stradaju deca koja se bez pratnje roditelja upute na reke i bazene, nesvesna opasnosti. Spasioci Crvenog krsta savetuju da se u vodu ne ulazi naglo punog stomaka i nakon konzumiranja alkohola i energetskih pića. Poručuju da se virovima ne treba suprotstavljati i da čovek ne može biti jači od vode. Treba se kupati samo na obeleženim kupalištima i gde ima spasilaca.

Godišnje se u Srbiji udavi 150 ljudi, dok u saobraćaju strada oko 600 osoba. Najčešće žrtve su deca koja idu na neobeležena kupališta.

Ranko Demirović iz Spasilačke službe Crvenog krsta navodi da, kada je reč o rekama, kupači moraju da budu upoznati sa svim rizicima – da li je voda brza, spora, kakvo je dno.

Moraju da se poštuju i pravila kupališta – treba se kupati gde je obeleženo za plivanje i gde ima spasilaca.

"Nemojte naglo da ulazite u vodu punog stomaka, kao ni ako ste pod dejstvom alkohola ili energetskih pića. Nemojte da mislite da ste jači od vode", poručuje Demirović.

Virovima se, objašnjava, ne treba suprotstavljati. "On će u krajnjem trenutku izbaciti čoveka, ne treba paničiti, ne suprotstavljati se struji, jer on na kraju izbaci čoveka", naveo je Demirović.

Kada su u pitanju jedrilice i gliseri, svaka osoba na plovilu mora da ima prsluk za spasavanje, jer se na reci nikad ne zna kako će se plovilo ponašati.

"Pre nego što se otisnete proverite plovilo – da li je u skladu sa propisima, javite svojim rođacima kojom turom se krećete i koja je krajnja destinacija", naveo je Demirović.

U Crvenom krstu imaju savete i za one koji letuju na moru.

"Kupati se u dozvoljenoj zoni, gde ima spasilaca, obratiti pažnju na zastave koje označavaju da li je trenutno bezbedno, da li su jaki vetrovi u pitanju, jaki talasi i struje", rekao je Demirović ukazujući i na opasnost koja vreba od stena i nepoznatog dna.

I skakanje u vodu može biti problematično – skokovi s mosta i stena mogu doneti smrtne posledice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve