Srbija
24.08.2021. 10:44
R.E.

Ustoličenje Joanikija

"Crnogorska bezbednosna služba zavapila za bratsku pomoć"

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Bezbednosnu procenu da li će najavljeno ustoličenje izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti održano u Cetinjskom manastiru ili na nekom drugom mestu, kao i kakav će biti scenario tog događaja, zajednički će dati crnogorske i srpske bezbednosne službe, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na neimeovane izvore iz Beograda i Podgorice, list piše da ne treba da čudi to što je šef crnogorske ANB, Dejan Vukšić, u tako složenoj situaciji, kako navode, "zavapio za bratskom pomoći“ bezbednjaka i Srbije ocenjujući to "svojevrsnim otužnim priznanjem nemoći" da vlast u Crnoj Gori, ne može sama da kontroliše situaciju.

Pobjeda piše da su stručnjaci srpskih bezbednosnih snaga iz, kako navode, "Kobri, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procenu bezbednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija obavi 5. septembra na Cetinju".

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list piše da su operativci BIA bili u nedelju na Cetinju, kako bi, kako se navodi, na licu mesta snimili atmosferu i proverili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija i pokušali da saznaju šeme organizacije.

Oni su, navodi se, delovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

List tvrdi i da je šef crnogorske ANB-a tim povodom, ali i u, kako navode - cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu, kao i da je slao i svoje najbliže saradnike.

Prema beogradskim izvorima Pobjede, BIA je ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, "o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji".

Takođe, od pre tri dana, piše podgorički dnevnik pozivajući se na bezbednosne izvore, u Crnoj Gori su i pripadnici Kobri, koji su, kako navode, obučeni za borbu „protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima", ali i planiranjem i realizacijom bezbednosnih zadataka „iz domena zaštite određenih lica i objekata“, kao i obezbeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji.

Njihov zadatak je, prema pisanju lista, procena o mogućnosti održavanja ceremonije na Cetinju, razrada plana dolaska crkveno-državne delegacije iz Podgorice na Cetinje 5. septembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna Gora pooštrila epidemiološke mere
Bar, Crna Gora

Važi do 10. septembra

20.08.2021. 12:21

Crna Gora pooštrila epidemiološke mere

Zbog pogoršnja epidemiološke situacije u Crnoj Gori donete su nove restriktivne mere koje podrazumevaju da se u tu zemlju može ući samo uz četiri dokaza da osoba nije zarazna, s tim da prelazak granice iz susednih zemalja ostaje bezuslovan.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve