Srbija
05.11.2018. 14:41
R.E./Foto: Promo

(FOTO) Pomen žrtvama komunističkog režima u Lisičijem potoku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U  subotu 3. novembra  2018. na mestu Lisičji potok u blizini Belog dvora u  Beogradu održan je tradicionalni pomen žrtvama komunističkog režima u Srbiji.  Ovde su nakon oslobođenja Beograda, pripadnici tajne policije OZNe likvidirali više hiljada građana Beograda bez ikakvog suđenja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pomen je održan  pred više stotina građana uz prisustvo princeze Jelisavete Karađorđević, Matije Bećkovića, Leona Kojena, Tanasija Uzunovića i drugih  javnih ličnosti, predstavnika parlamntarnih stranaka (Žika Gojković, Aleksandar Čotrić, Andrija Mladenović, Boško Obradović..) kao i predstavnika crkve. Službu je vršio protjerej- stavrofor Savo Jović i sveštenici Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije. Još jednom je od organizatora skupa i sveštenika poslata poruka da nevine žrtve Beograda traže spomen obeležije.  Ovoliko interesivanje i entuzijazam naroda  svedoči o tome da se ipak žrtve komunističkog terora pamte i da ćemo  istrajati u borbi za pravdu i rasvetljavanje istine poručio je Savo Jović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jelisaveta Karđorđević je ponovila da je česma koju je 1936. podigao njen otac Knez Pavle  u slavu pogubljenog Kralja Aleksandra u Marsjeu 1934 na neki način ostala mesto koje je zadržlao tragičnu sudbinu ostavši upamćemo po likvidacijijama nevinih ljudi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tanasije Uziunović je građanima kao glumac dočarao opis odveđenja na streljanje koje je sjajno opisao preživeli sveštenik Sava Banković u knjizi sećanja U predvorju pakla.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Leon Kojen je podvukao da su zločini nešto što je bilo utkano u boljševičku političku kulturu. ,,Na likvidacijama isprobavamo ljude. Ko ne može da strelja ne može biti pravi komunista“ citirao je jedan opis lokalne OZNe za Mladenovac.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Matija Bećković, je pročitao pismo podrške organizatorima koje je uputio NJKV Aleksandar Karađorđević. Takođe je pročitao i  pismo Isidore Sekulić koje predstavlja njeno viđenje Kralja Aleksandra prilikom oslobođenja Beograda novembra 1918. Ukazujući da se  i prema njemu srpski narod loše poneo ostavljajući njegov jedini spomenik u ruševinama u centru grada i na 500 metara od Dvora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prisutnim grđanima obratili su se još i predsednik Udruženja žrtava komunističkog režima SlobodanĐurić i dr Srđan Cvetković koji je napomenuo da je stanje česme i stanje spomenika žrtvama stanje našeg duha i svedočanstvo naših loših naravi. ,,Česma je zatrpana našim nasiljem, međusobnim podelama, mržnjom,  kriminalom, korupcijom i lošim naravima koje su se kao i ovaj šut koji vidite  taložili decenijama. Onda kad sebe očistimo, uredimo ovo mesto a žrtvama, napravimo pristojan spomenik . Onda ćemo zaslužiti da živimo bolje.  I imati  moralno pravo da pitamo za bolji život koji ćemo zaslužiti.“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osim pomena i komemarativnog skupa ove godine je otvorena i izložba o streljanim u Lisičijem potoku sa fotografijama žrtava na obližnjem zidu kao i turistička Info tabla na srpskom i engleskom jeziku koja obeležava Kraljevu česmu i spomenik žrtvama komunisitičkog terora na ulazu u sam spomen park.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Organizotori su poručili da će se na ovom mestu okupljati i nastaviti dalje radove na uređenju prostora sve dok država i grad ne preuzmu odgovornot  na sebe za uređenje spomen parka Kraljeva česma i podizanje spomenika žrtvama komunisitičkog režima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve