Srbija
12.10.2018. 17:01
R.E./RTS

GRADONAČENIK NOVOG SADA PRELOMIO: Ništa od policijskog časa za maloletnike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za Radio-televiziju Srbije da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera i istakao da grad neće uvesti “policijski čas za maloletnike”.

Miloš Vučević je naveo da će saslušati zaključke Koordinacinog tela za prevenciju nasilje među mladima, ali da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera i da ne misli da takve mere daju rezultate.

- Policijski čas je gruba i nezgrapna definicija. Za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodni grad. Ovo je grad slobodnih građana. Tako je i nastao. Ne možete ovde da uvodite nikakve policijske časove, osim, ne daj Bože, u nekim ekstremnim situacijama. Ti termini su apslolutno neprihvatlji. A da li treba da nešto da uredimo. Da. Ali pre svega treba da se razgovara u svakoj porodici i u svakoj školi - rekao je Vučević za RTS.

Dodao je da akcenat treba staviti na preventivu

- Pre svega mislim da akcenat treba staviti na preventivu, ali saslušaću zaključak Koordinacinog tela za prevenciju nasilje među mladima, gde učestvuju i pedagozi i psiholozi, ali i roditelji. Ja mislim da postoje neke druge metode, koje možemo da primenimo. Nisam siguran ni pravno da li grad uopšte može da donosi takve odluke - rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Istakao je da se problemi ne mogu rešiti samo administrativnim merama.

- Ono što je nama potrebno je koordinirano delovanje sa roditeljima i ne možete samo administrativnim merama rešiti te probleme. A treba da uđemo u koštac sa njima - dodao je Vučević.

Nedavno je Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.

Član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić, najavio je da će ovo telo pokrenuti inicijativu da se maloletnicima onemogući da u kasnim večernjim satima budu na ulici bez pratnje punoletne osobe.

Prema predlogu, mlađi od 16 godina ne bi smeli da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe, koja za njih odgovara nakon 22 sata zimi, odnosno iza ponoći leti.

Predložili su apsolutnu zabranu ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata.

Jelić je izjavio i da o inicijativi tek treba da razgovara sa gradonačelnikom Novog Sada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve