Srbija
19.06.2018. 14:32
Beta

"POLICAJCI MI NISU REKLI RAZLOG": Škeljzen Malići sprečen da uđe u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Književniku i publicisti sa Kosova Škeljzenu Malićiju onemogućeno je da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu gde je večeras od 19 časova trebalo da bude učesnik na promociji knjige "Studija slučaja Përtej" u Centru za kulturnu dekontaminaciju, javlja list Danas.

Kako je Malići rekao za ovaj list, jutros u 5 sati policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju.

"Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva", objašnjava Malići dodajući da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim na isti događaj – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) saopštio je da je otkazao planiranu promociju svoje publikacije "Studija slučaja Pertej" zbog toga što je prištinski istoričar umetnosti i filozof Škeljzen Malići bez obrazloženja sprečen da uđe u Srbiju i učestvuje na tom skupu CZKD.

Kako se navodi, Malići je sprečen da uđe u Srbiju na prelazu Merdare, a policija Srbije mu nije dala nikakvu informaciju šta je razlog za takav postupak.

"Malići je putovao sa dramaturgom i direktorom Ćendra Multimedija Jetonom Nezirajem, urednicom platforme Kosovo 2.0 i fotografkinjom Maljindom Hodžom. Planirali su da učestvuju u diskusiji povodom izlaska publikacije 'Studija slučaja Pertej', koja mapira hronologiju 20 godina kulturne saradnje nezavisnih kulturnih sfera... Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu", navodi se u saopštenju.

CZKD je dodao da podržava kolege iz Prištine i saputnike Malićija u odluci da se iz solidarnosti vrate u Prištinu i da Centar iz solidarnosti otkazuje promociju publikacije u Beogradu dok se njihovim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji i dok im se ne omoguću sloboda kretanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve