Srbija
12.06.2018. 11:33
Tanjug

VANTELESNA OPLODNJA: Od 15. juna zamrzavanje embriona o trošku države

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svi parovi u Srbiji koji od 15. juna uđu u postupak vantelesne oplodnje, moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države, izjavio je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

- Sada po prvi put uvodimo da se o trošku države mogu zamrzavati embrioni i jajne ćelije za one parove koji idu u postupak vantelesne opodnje - rekla je Radojević Škodrić Tanjugu.

Ona je pojasnila da će svim parovima biti omogućeno zamrzavanje embriona pod istim uslovima i u državnim i u privatnim ustanovama, sa kojima RFZO ima potpisan ugovor.

- Bez obzira da li se parovi odluče na vantelesnu oplodnju u privatnim ili državnim ustanovama, pod potpuno istim uslovima o trošku države će im biti omogućeno zamrzavanje embriona - naglasila je Radojević Škodrić.

RFZO od 2006. godine finansira lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ( BMPO). Na početku je o trošku države finansiran jedan pokušaj vantelesne oplodnje, a starosna granica za žene bila je 38. godina.

Starosna granica na 40. godina za žene pomerena je 2010. godine, a o trošku RFZO parovi su mogli da idu na dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Šest godina kasnije povećan je broj pokušaja vantelesne oplodnje na tri, da bi 2017. godine pomerena i starosna granica za žene na 42. godine.

U 2018. godini vantelesna oplodnja o trošku RFZO obavlja se u šest ustanova u Planu mreže zdravstvenih ustanova - KC Srbije, Narodni front, KC Vojvodine, KC Kragujevca, KC Niš i OB Valjevo i 11 ustanova van Plana mreže privatne ustanove.

Do sredine maja u ovoj godini na proces BMPO prijavilo se oko 1.600 žena.

Od 2010. godine do kraja 2017. godine upućeno je oko 17.000 žena na proces BMPO.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve