Srbija
25.10.2018. 17:54
R.E./Tanjug

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE BEOGRADA: Na Trgu otkopani ostaci Stambol-kapije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ostaci zida na koje se naišlo tokom radova na rekonstrukciji Trga republike, su ostaci Stambol - kapije, potvrđeno je iz Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Iz Zavoda navode da su radovi na rekonstrukciji Trga Republike privremeno obustavljeni zbog neophodnih pravnih procedurea za obavljanje sondažnih arheoloških iskopavanja.

"Radovi su privremeno obustavljeni isključivo zbog poštovanja ovih pravnih procedura", navode i dodaju da će po završetku arheoloških iskopavanja biti formiran stručni tim koji će doneti odluku o konzervaciji i prezentaciji otkrivenih ostataka Stambol kapije, glavne kapije Beogradske tvrđave, koju je uklonio knez Mihailo Obrenović 1866. godine.

Tim će, kako se navodi, činiti eminentni stručnjaci Ministarstva kulture, Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Sekretarijata za kulturu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i autorskog tima koji je pobedio na konkursu za rekonstrukciju Trga Republike.

"Tokom građevinskih radova naišlo se i na ostatke dva devastirana rimska groba, što je i očekivano imajući u vidu da se prostor Trga Republike u celini nalazi u zaštićenoj zoni Antičkog Singidunuma koji je utvrđen za arheološko nalazište - kulturno dobro 1964. godine", dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić danas ranije izjavio je Tanjugu da su radovi obustavljeni dok se ne utvrdi šta je tačno pronađeno i da će od nalaza stručnjaka zavisiti da li će rok za rekonstrukciju trga biti probijen.

"Tokom radova na pešačkom delu Trga, u delu gradilišta prema Vasinoj ulici, izvodač je naišao na ostatke zida. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i izvođač obustavili su dalje radove i obezbedili mesto nalaza u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima", rekao je Radojičić za Tanjug.

"Po informacijama koje za sada imamo, do probijanja roka nece doći, ali moramo sačekati nalaze stručnjaka, od kojih će zavisiti da li će rok biti probijen. Čim dobijemo mišljenje stručnjaka, sazvaćemo hitan sastanak svih nadležnih, nakon čega ćemo građane obavestiti o svemu", dodao je Radojičić.

Radovi na rekonstrukciji Trga Republike poceli su 22. avgusta, a rok za njihovo izvođenje je 420 dana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve