Svet
24.04.2023. 16:05
Marko R. Petrović

Nemirno mesto za život

Ovo su 50 najnasilnijih gradova u svetu (GRAFIKA)

Huligan, nasilje
Izvor: Shutterstock

Od 50 najnasilnijih gradova na svetu, čak 38 se nalazi u Latinskoj Americi. A više od polovine tog broja – čak 17 – nalazi se u Meksiku. To pokazuju podaci koje svake godine objavljuje Savet građana Meksika za javnu bezbednost i krivično pravosuđe o stopi ubistava u gradovima sa više od 300.000 stanovnika širom sveta svake godine.

Ova infografika prikazuje 10 najnasilnijih gradova na svetu, sa meksičkim gradom Kolima na prvom mestu i Nju Orleansom u američkoj državi Luizijana na osmom mestu. Karakas, glavni grad Venecuele, bio je na prvom mestu u prethodnim istraživanjima, ali zbog situacije u ovoj južnoameričkoj zemlji podaci više nisu dostupni. Nasilje u Latinskoj Americi uglavnom se može povezati sa trgovinom drogom, sukobima bandi, ali i sa političkom nestabilnošću u određenim državama.

Još jedna zemlja koja se pojavljuje na listi je Brazil jer je među 50 najnasilnijih gradova čak 10 brazilskih. Najviše rangirani je Mosoro na severu zemlje na 11. mestu. Takođe se na listi nalaze Kolumbija (šest gradova počevši od Kalija na 32. mestu) i Južna Afrika (četiri grada, uključujući Kejptaun i još dva koja su rangirana u prvih 20). Iz kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država dolazi ukupno sedam nasilnih gradova. Osim Nju Orleansa, na listi su Baltimor (17), Detroit (23), Memfis (25), Klivlend (27), Milvoki (39) i Filadelfija (46). San Huan u Portoriku se nalazi na 41. mestu.

S druge strane, među najbezbednijim, kada je reč o američkim gradovima, u prvih deset nalazi se samo Vašington (7. mesto), a u top 10 po dva predstavnika imaju Japan (Tokio i Osaka) i Australija (Sidnej i Melburn).

grafika bezbednost 364.jpg
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Četvoro Amerikanaca oteto u Meksiku
1

Blizu granice

06.03.2023. 22:30

Četvoro Amerikanaca oteto u Meksiku

Četvoro američkih državljana oteto je na severu Meksika blizu granice sa SAD nakon što su naoružani ljudi otvorili vatru na njihov kombi sa registarskim tablicama Severne Karoline, saopštio je Federalni istražni biro (FBI).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve