Svet
09.05.2018. 08:33
Andrej Mlakar

73. GODINE OD POBEDE NAD FAŠIZMOM: Ruska vojska marširala CRVENIM TRGOM, premijera novog oružja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]Rusija danas grandioznom vojnom paradom na Crvenom trgu obeležava 73 godine od završetka Drugog svetskog rata i dan kada je na snagu stupio akt o bezuslovnoj kapitulaciji nemačke Vrhovne komande.

https://www.youtube.com/watch?v=SdYFFo_tsfk

 

Današnja vojna parada biće malko drugačija u odnosu na prethodne, a javnosti, pre svega vojnim izaslanicima biće prikazano novo oružje koje se već nalazi u upotrebi ili opituje i planira da uđe u naoružanje ruske armije.

Tako će javnost imati prvi put priliku da vidi robotizovano borbeno vozilo " Uran 9" koje se već tesitra u ratnim dejstvima u Siriji. Savremene ruske dronove " Korosar" i " Katran" namenjene za izviđačke zadatke, takođe korišteni i provereni u borbenim dejstvima u Siriji.

Najveću pažnju javnosti izazvaće vazduhoplovni ešalon gde će po prvi put javnosti biti prikazana superkrstareća hipersonična raketa " Kinžal" koju će nositi lovci " MiG-31K". Očekuje se takođe prelet dva lovca 5. generacije SU-57 ( poznat i kao T-50) koji su se nedavno vratili sa testiranja na nebu Sirije.

U obeležavanju istorijske pobede nad fašizmom i nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu učestvovaće 13.000 vojnika i više od 100 raznih vozila i letelica.

Paradi osim novoizabrano-starog predsednika Vladimira Putina prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve