Svet
16.12.2019. 20:52
Tanjug

"90-IH SMO SAČUVALI MIR" Milo Đukanović: Antifašizam vertikala za sva vremena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Crna Gora je pobedu nad fašizmom izvojevala pre nego neki drugi delovi Jugoslavije, nego Evropa i svet, a takvi svetli primeri putokaz su za dalje, poručio je predsednik države Milo Ðukanović na svečanosti povodom 75 godina od oslobođenja Crne Gore od fašizma.

Ðukanović je rekao da je Crna Gora na idejama velikog antifašističkog pokreta i državnim temeljima iz vremena socijalističke izgradnje, uspela ''90-tih godina u krvavom raspadu Jugoslavije da sačuva mir i učvrsti multietnički sklad."

"Da Crnu Goru zaštitimo od NATO bombardovanja '99. da na demokratskom referendumu 2006. posle gotovo jednog veka obnovimo državnost; da ostvarimo viziju Crne Gore kao demokratske, građanske države, važnog faktora regionalne stabilnosti, najmlađe članice NATO, i lidera u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Našoj generaciji pripala je čast da poveže istorijsku vertikalu 13. jula 1878, kad je na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno priznanje Crne Gore, s 13. julom 1941, kad je ovde buknuo prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, s 21. majem 2006, kada smo kao potomci slavnih ratnika sa olovkom u ruci mirno, demokratski, obnovili nezavisnost i obezbedili ponovno međunarodno priznanje koje simbolizuje crnogorska zastava na Ist Riveru", rekao je Đukanović, dodajući da veruje da je članstvo Crne Gore u NATO "granitni garant za očuvanje njene trajne antifašističke orijentacije".

Pročitajte još: Papina poruka uznemirila nekanonsku CPC

"NATO se upravo bazira na vrednostima koje su neophodne za negovanje i očuvanje antifašizma, jer štiti i promoviše mir, kolektivnu bezbednost, ravnopravnost, demokratski razvoj, ljudske slobode i prava, i izgradnju građanskog društva. To su zajedničke vrednosti koje Alijansa deli sa Evropskom unijom, čijem članstvu težimo", kazao je crnogorski predsednik.

Moramo, kako je rekao, graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrednosti u vremenima novih bezbednosnih izazova.

"Naša je dužnost da svakodnevno ističemo značaj antifašizma, da delujemo prosvetiteljski, da vodimo ozbiljne političke debate, koje će i onima koji negiraju ili još ne shvataju značaj tih vrednosti, pomoći da shvate da samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mesta za sve naše različitosti. I kad je potrebno, u tom cilju moramo nepokolebljivo pokazati snagu države. Takva Crna Gora, promišljena, odlučna, svoja i evropska biće siguran i prosperitetan dom za svakog njenog građanina", kazao je Ðukanović.

Ðukanović je, opširno govoreći o istorijskim događajima, između ostalog, rekao da je crnogorska istorijska čitanka velika oda slobodarstvu, "od Tuđemila preko Krusa i Martinića, do Grahovca i Vučjeg dola, od 13. jula 1878, do Mojkovca i Božićnog ustanka, do velikog 13. jula 1941, slavnih partizanskih bitaka i referenduma o nezavisnosti 21. maja 2006", preneo je portl RTCG.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve