Svet
27.09.2023. 09:06
Beta

Danilo Orlandić

"Abazović obmanuo javnost, oprema sa Ćilipa davno nađena"

avionska pista, aerodrom
Izvor: Shutterstock

Bivši direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić izjavio je da je "famozna oprema sa Ćilipa" koju je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović senzacionalno "otkrio" davno popisana i registrovana i dodao da je hrvatska strana o tome davno obaveštena.

"Kad sam bio direktor Aerodroma Crne Gore bio sam u kontaktu sa hrvatskim kolegama i oni su potvrdili da su davno obavešteni o svemu. Informisali su nas da su nabavili novu opremu i da im pomenuta nije potrebna. Moj prethodnik Milovan Đuričković takođe je redovno obavljao konktakte sa kolegama iz Hrvatske - tako da je ova današnja objava premijera samo podli pokušaj da se zarade politički poeni svesnim obmanama javnosti", kazao je Orlandić za list Pobjeda.

Bivša savetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević objavila je na Tviteru dopis o popisanoj opremi sa Ćilipa koji su Aerodromi Crne Gore još 2004. godine dostavili aerodromu u Dubrovniku. Taj dopis je uputio tadašnji direktor Ranko Bošković.

Abazović saopštio je danas da je prilikom popisa imovine Aerodroma Crne Gore pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

Nije saopštio više detalja.

Hrvatska je ranije tražila naknadu u vrednosti od oko pet miliona evra za opremu za sletanje koju su 1991. godine sa aerodroma Ćilipi u Dubrovniku ukrali crnogorski vojnici koji su služili u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Podgorica je 2007. godine priznala krađu počinjenu u ratu. Isplatila je 2010. godine oko 300.000 evra za stoku koja je ukradena u regionu Konavla u blizini granice sa Crnom Gorom i 30.000 evra za brod ukraden u Cavtatu 1991. godine.

Crna Gora je vratila i 19 slika poznatih hrvatskih umetnika, koje su otkrivene u jednoj galeriji u Podgorici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
20°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve