Svet
28.09.2021. 09:26
Tanjug

Marin Le Pen

"Ako budem predsednica imaćemo referendum o migraciji"

Marin Le Pen
Izvor: LUSA / ANDRE KOSTERS

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izjavila je da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Francuske na izborima 2022. godine, raspisati refernedum na kome će predložiti usvajanje drastičnih ograničenja vezanih za imigraciju.

Le Penova je na televiziji Frans 2 rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima, preneo je Rojters.

"Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije", rekla je Le Penova, koja će biti kandidat svoje stranke Nacionalno okupljanje na predsedničkim izborima u aprilu.

Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko koriste.

Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog ustava.

Marin Le Pen
Izvor: EPA / MOHAMMED BADRA

Le Penova se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali ju je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.

Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makrona gađali jajima (VIDEO)
Emanuel makron

Lion

27.09.2021. 15:28

Makrona gađali jajima (VIDEO)

Na francuskog predsednika Emanuela Makrona je bačeno jaje tokom njegove posete sajmu hotelijerstva i gastronomije u Lionu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve