Svet
12.02.2024. 09:25
Beta-AFP

Desničar Aleksander Stub

Finska ima novog predsednika

1
Izvor: Beta / AP / Sergei Grits

Bivši konzervativni premijer Finske Aleksander Stub pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, a njegov protivnik, nezavisni kandidat Peka Havisto priznao je poraz.

"Čestitam Aleksanderu, 13. predsedniku Finske", izjavio je Havisto novinarima.

Posle prebrojavanja 98 odsto glasačkih listića, Stub je dobio 51,7 odsto glasova, a Havisto nešto više od 40 odsto. Odziv birača u drugom krugu je bio oko 70 odsto.

Finci su 28. januara u prvom krugu birali novog predsednika, čija uloga dobija na značaju, zbog naglog porasta tenzija sa susednom Rusijom, posle izbijanja rata u Ukrajini.

Predsednik Finske ima široka izvršna ovlašćenja u formulisanju spoljne i bezbednosne politike, posebno u odnosu sa zemaljama izvan EU, kao što su SAD, Rusija i Kina. Takođe, on je vrhovni komandant oružanih snaga i predstavlja zemlju na sastancima NATO.

1
Izvor: Beta / Lehtikuva / Emmi Korhonen

Prema Ustavu Finske predsednik odlučuje o pitanjima spoljne i bezbednosne politke zajedno sa vladom, imenuje premijera i ministre i potpisuje zakone.

Ostajući neutralna tokom Hladnog rata, Finska je prošle godine postala 31. članica NATO, na veliko iznenađenje Rusije sa kojom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Odnosi između Finske i Rusije značajno su se pogoršali od februara 2022. i ruske invazije Ukrajine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve