Svet
03.03.2023. 18:25
Beta

Belorusija

Nobelovcu 10 godina zatvora

zatvor, lisice, hapšenje
Izvor: Shutterstock

Beloruski sud osudio je na 10 godina zatvora aktivistu za zaštitu ljudskih prava i dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Aleša Beljackog.

Beljacki i još dvojica aktivista Centra za ljudska prava Vesna, koji je on osnovao, uhapšeni su tokom protesta 2020. protiv ponovnog izbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, potisnuo je opoziciju i obračunao se sa nezavisnim medijima.

Optužbe na suđenju Beljackom koje je počelo 5. januara povezane su sa time što je Vesna davala novac političkim zatvorenicima i pomagala u plaćanju njihovih sudskih troškova.

Uhapšeni aktivista je prošle godine zajedno sa ruskom grupom Memorijal i ukrajinskom organizacijom Centar za gradjanske slobode proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Beljacki nije mogao da prisustvuje decembarskoj ceremoniji dodele Nobelovih nagrada a njegova supruga Natalija Pinčuk održala je govor u njegovo ime.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta bi nateralo Belorusiju da uđe u rat sa Ukrajinom
belorusija

Ruski saveznik

24.02.2023. 18:15

Šta bi nateralo Belorusiju da uđe u rat sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ne krije da će pomagati Rusiji i da će joj ustupiti svoju teritoriju za napade na Ukrajinu, ali za sada još ne planira da se direktno uključi u rat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve