Svet
20.03.2024. 22:45

Kroz rešetke prošlosti

Alkatraz: Hodnicima tišine 61 godinu od POSLEDNJEG ZATVORENIKA (FOTO)

alkatraz
Izvor: Shutterstock

Alkatraz, poznat i kao "Stena" predstavlja jedno od najpoznatijih zatvorskih postrojenja u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, ali i celog sveta.

Ostrvo Alkatraz je prvobitno korišćeno kao vojna tvrđava tokom 19. veka, ali je kasnije pretvoreno u federalni zatvor 1934. godine. Od tada pa sve do zatvaranja 21 marta 1963. godine, Alkatraz je služio kao dom za neke od najopasnijih kriminalaca u SAD-u, među kojima su bili Al Kapone, Robert Stroud poznat kao "Ptica iz Alkatraza" i Džejms "Belikosi" Leng.

Ono što je činilo Alkatraz tako posebnim i teško probojnim jeste njegova izolacija i nepristupačnost. Ostrvo je okruženo hladnim i nemirnim vodama zaliva, a zatvorski zidovi su bili opremljeni najmodernijom tadašnjom tehnologijom nadzora. Pored toga, priča o Alkatrazu bila je okružena misterijom i strahom, pojačavajući njegovu reputaciju neumoljivog mesta iz kog nema izlaza.

Ipak, i pored svog čeličnog stiska, Alkatraz nije bio neprobojan. Postojali su pokušaji bekstva, od kojih su neki postali legende, ali većina je bila neuspešna. Jedan od najpoznatijih pokušaja bekstva dogodio se 1962. godine kada su trojica zatvorenika napravili improvizovane splavove i pokušali da pobegnu. Iako su pokušali da se izvuku, nikada nisu uhvaćeni, ali se veruje da su verovatno izgubili živote u nemirnim vodama zaliva.

Danas, Alkatraz je popularna turistička atrakcija koja privlači hiljade posetilaca svake godine. Posetioci mogu da istraže zatvorske ćelije, hodnike i ostale delove zgrade, dok se dive spektakularnom pogledu na zaliv San Franciska. Iako je zatvorsko utvrđenje odavno zatvoreno, Alkatraz ostaje živ u kolektivnom sećanju kao simbol neustrašivosti i neizbežnosti kazne.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve