Svet
21.08.2018. 19:20
R.E./RT

AMERIČKA INKVIZICIJA: Da li u zatvoru muče Mariju Butinu, navodnu rusku špijunku?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Marija Butina, ruska aktivistinja koja podržava pravo na naoružanje, poznata po tome što je uhapšena u Americi kao tajni strani agent, premeštena je u drugi zatvor bez ikakve najave. Ona se trenutno nalazi u zatvoru u Aleksandriji, u Virdžiniji, a Ruska ambasada tvrdi da se ova optuženica nalazi u vrlo lošim uslovima i da njeno zatvoreništvo prelazi u torturu.

Mariji su oduzete sve lične stvari, kao što su cipele, pribor za higijenu, knjige, i morala je da izdrži 12 sati u karantinu bez hrane i sa upaljenim jarkim svetlima, kako ne bi mogla da spava.

"Ona se trenutno nalazi u "administrativnoj segregaciji", odnosno u samici, gde je podvrgnuta torturi. Imamo sve više pitanja za pravosudni sistem Ujedinjenih nacija. Da li je u redu da optužbe iznete protiv Marije budu uslov za to da se ona tretira tek trunku bolje od onih koji su žrtve mučenja? Izgleda da su UN svojim istupanjem iz "UN ljudskih prava" dale zeleno svetlo za takav tretman i provokacije", navode iz ruske ambasade.

Butina je bila uhapšena sredinm jula i optužena je da je delala kao ruski tajni agent. Iako je potpuno sarađivala tokom istrage, pitanje je da li će tako ostati nakon što su date implikacije da gajila bliske odnose sa predstavnicima republikanske američke struje, i da je čak koristila seks kao sredstvo ubeđivanja. Ruska ambasada se bori za njenu slobodu i iznela je prigovor Americi što su mladoj zatvorenici uskratili pravo na medicinsku negu i naterali je da se skine do gole kože zbog pretresa.

Butinin advokat je istakao da se njeno zdravstveno stanje pogoršalo tokom boravka u zatvoru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve