Svet
24.12.2022. 09:30
Beta

Američki Kongres

Ovo je poslednji zakon koji je Predstavnički dom usvojio sa Nensi Pelosi

1
Izvor: Beta / AP / J. Scott Applewhite

Donji dom američkog Kongresa odobrio je finansijski paket vredan 1,7 triliona dolara namenjen federalnim agencijama i ratom razorenoj Ukrajini, i to je poslednji zakon koji je Predstavnički dom usvojio na čelu sa Nensi Pelosi.

Zakon je usvojen uglavnom partijskom većinom Demokratske partije, kojoj pripada Pelosi, a da bi stupio na snagu treba još samo da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden, s obzirom da ga je usvojio i Senat, gornji dom Kongresa.

Međutim, u Kongresu je ovaj zakon imao veću podršku među republikancima nego u Predstavničkom domu.

Kontrolu nad Predstavničkim domom od januara će imati republikanci, koji su na novembarskim međuizborima dobili tesnu većinu, a Senat ostaje pod kontrolom demokrata.

Nensi Pelosi je bila liderka Predstavničkog doma u dva navrata. Za njenu funkciju bori se lider manjinskih republikanaca Kevin Makarti koji je 25 minuta kritikovao zakon, tvrdeći da je on "monstruozan".

Za zakon, koji obuhvata i pomoć Ukrajini, glasali su svi kongresmeni iz Demokratske partije osim Aleksandre Okasio-Kortez iz Njujorka, a podržalo ga je i devet republikanskih kongresmena, uprkos pretnjama tridesetak njihovih stranačkih kolega da će blokirati sve buduće inicijative republikanaca koji podrže zakon.

Džozef Bajden je pohvalio usvajanje zakona, rekavši da on predstavlja dokaz da republikanci i demokrate mogu sarađivati.

"Nadam se nastavku međupartijske saradnje u predstojećoj godini", izjavio je on i ocenio da je finansijski paket dobar za američku ekonomiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je naslednik Nensi Pelosi u u donjem domu Kongresa
Kongres SAD 1.12.2022.

Hakim Džefris

01.12.2022. 09:55

Ko je naslednik Nensi Pelosi u u donjem domu Kongresa

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa izabrali su u sredu Afroamerikanca Hakima Džefrisa za svog novog lidera, s obzirom da je dugogodišnji vođa demokrata u donjem domu Kongresa Nensi Pelosi odlučila da odstupi sa funkcije, zajedno sa svojim timom.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve