Svet
16.12.2021. 11:22
Tanjug

Pentagon

Amerikanci imaju softver koji predviđa reakcije Kine

Kina i Amerika
Izvor: Shutterstock

Američki vojni komandanti na Pacifiku izgradili su softver koji predviđa kako će kineska vlada reagovati na akcije SAD u regionu, poput prodaja naoružanja, vojnih aktivnosti koje podržava Vašington, pa i poseta kongresmena mestima kao što je Tajvan.

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks obaveštena je o novom softveru tokom posete komandi američke vojske Indo-Pacifik na Havajima u utorak, preneo je Rojters.

Softver računa "strateški otpor", kazao je predstavnik ministarstva odbrane, tako što gleda podatke od početka 2020. godine i procenjuje značajne aktivnosti koje su imale uticaja na američko-kineske odnose.

Kompjuterski sistem će pomoći Pentagonu da predvidi da li će određene akcije isprovocirati veliku kinesku reakciju.

U oktobru, kineska vojska osudila je SAD i Kanadu jer su poslali brodove kroz Tajvanski moreuz, navodeći da je to bila pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Taj incident, ali i slični, nateralil su američku vojsku da napravi softver, dodao je američki zvaničnik, kako bi se osiguralo da potezi SAD ne uznemire Kinu nehotice.

Dok su odnosi između SAD i Kine već na niskom nivou, softver predviđa reakciju na niz aktivnosti i do četiri meseca unapred, dodaje Rojters.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i slala je avione u tajvansku zonu identifikacije tokom ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo u Tajpeju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Bajdenov gaf i "peglanje" koje je usledilo
Džozef Bajden 8.11.2021.

Geopolitičko kockanje

09.11.2021. 08:05

Novi Bajdenov gaf i "peglanje" koje je usledilo

Da li će, pošto se haotično povukla sa jednog fronta daleko od kuće, Amerika otvoriti novi, takođe izvan svojih granica, na kome bi mogla da se provede još gore? Pitanje nije samo hipotetičko, nego i praktično, posle izjave predsednika Džoa Bajdena da su SAD u obavezi da priskoče u pomoć Tajvanu u slučaju da ga napadne Kina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve