Svet
10.12.2019. 14:36
ekspres

"ANTI - HANDKE LUDILO": Kako smo došli do Kristijan Amanpur i Samante Pauer

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu ponovo su se oglasili kritičari. U Stokholmu je za danas u 18 časova najavljen protest.

Handkea, podsetimo, optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku

Na protestima koji će oko 18 sati biti održani u centru Stokholma učestvovaće i majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida.

Nekoliko zemalja, među kojima su i Albanija, BiH i Hrvatska saopštile su da njihovi predstavnici neće prisustvovati svečanoj dodeli nagrade.

Takođe, u ponedeljak je u glavnom gradu Švedske organizovan panel, na kojem je Handke istakao da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Kako prenosi TV N1 BiH, tako se novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Twitteru oglasila porukom: "Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Twitteru uoči sutrasnje dodele nagrada: "14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za "Boston gloub" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica", tvrdi Pauereva.

S druge strane, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost kaže da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

"Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realizujem", rekao je u ponedeljak Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, on je ocenio da je Nobel došao u pravo vreme. "Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to", rekao je Handke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve