Svet
25.09.2023. 02:05
Beta

Pojas Gaze

Otkriveno najveće antičko groblje ikada

Arheolozi
Izvor: Shutterstock

Palestinski radnici koji su učestvovali na izgradnji stambenog projekta u blizini Džabalije, u severnom pojasu Gaze, pronašli su više desetina grobova, uključujući dva sarkofaga napravljena od olova, na groblju iz rimskog doba starom oko 2.000 godina, koje arheolozi opisuju kao najveće antičko groblje otkriveno u Gazi.

Ekipe rade na iskopavanju lokaliteta od 2.700 kvadratnih metara uz podršku francuskih stručnjaka.

Gaza, priobalna enklava koja je dom za oko 2,3 miliona ljudi, ima bogatu istoriju koja dolazi od njenog položaja na važnim drevnim trgovačkim putevima između Egipta i Levanta.

Ali brojni faktori kao što su izraelska okupacija, vladavina Hamasa duga 16 godina i ubrzana urbanizacija ugrožavaju mnoga njegova arheološka blaga.

Otkriće 60 grobova na tom lokalitetu predstavlja veliki nalaz, kažu arheolozi. Taj broj je u međuvremenu narastao na 135.

S obzirom na retkost olovnih grobnica, palestinski arheolozi sumnjaju da su tamo sahranjene lica iz viših društvenih slojeva. Pored sarkofaga, arheolozi su otkopali ljudske skelete.

Skeleti otkriveni tamo biće poslati iz Gaze na dodatnu analizu. Na kraju će biti vraćeni u Ministarstvo za antikvitete i turizam koje vodi

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo arheološko otkriće u Izraelu (FOTO)
1

Pogledajte...

30.08.2023. 19:15

Novo arheološko otkriće u Izraelu (FOTO)

Izraelska uprava za antikvitete otkrila je drevni sistem kanala, star više od 2.800 godina, koji se nalazi u nacionalnom parku Davidov grad, neposredno ispred zidina Starog grada Jerusalima.
Foto
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve