Svet
15.04.2019. 12:56
R.E./B92/BBC/Foto: AP

"Asanž je koristio ambasadu Ekvadora za špijunažu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Džulijan Asanž koristio je ambasadu Ekvadora u Londonu kao "centar za špijunažu", izjavio je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno.

On je takođe istakao da nijedna druga zemlja nije uticala na odluku da se osnivaču Vikiliksa ukine azil i da je do toga došlo, jer Asanž nije poštovao pravila.
U razgovoru za Gardijan, Moreno je rekao da je prethodna ekvadorska vlast omogućila Asanžu da se iz prostorija u ambasadi meša u "politiku drugih zemalja".

Asanžova advokatica je prethodno optužila Ekvador za "nečuvene navode".
"Svaki pokušaj destabilizacije je za osudu. Mi smo suverena zemlja i poštujemo politiku svih zemalja", rekao je Moreno i dodao da oni ne mogu da dozvole da njihova ambasada, koja je širom otvorila vrata Asanžu, postane centar za špijune.

 

Predsednik je prokomentarisao i Asanžovu lošu higijenu reagujući na izjave ministarke unutrašnjih poslova Ekvadora Marije Paule Romo.

Asanžova advokatica, Dženifer Robinson osporila je ministarkine izjave u emisiji Sofije Ridž na Skaj televiziji u nedelju.
"S pravom mogu da kažem da je Ekvador izneo prilično nečuvene optužbe u proteklih nekoliko dana, kako bi opravdali svoju odluku da dozvole britanskoj policiji da uđe u ambasadu".

Ona je rekla da su se obistinili Asanžovi strahovi da će biti izručen, nakon što su podignute optužbe po kojima je on sa bivšom analitičarkom američke vojske Čeli Mening "skovao zaveru" o hakovanju kompjutera u Pentagonu.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj.

Čeka ga 12 meseci zatvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve