Svet
29.04.2024. 15:05
Beta/Ap

Australija

TINEJDŽERI planirali napad na Jevreje

Policija
Izvor: Shutterstock

Grupa tinejdžera je planirala da nabavi oružje i napadnu Jevreje samo nekoliko dana nakon što je napadnut episkop Asirske pravoslavne crkve u Sidneju, pokazala je policijska istraga, prenose australijski lokalni mediji.

Pet tinejdžera, uzrasta od 14 do 17 godina, optuženo je u četvrtak na sudu u Sidneju za niz krivičnih dela, uključujući zaveru radi učestvovanja ili planiranje terorističkog akta.

Policija je navela da su se svi "pridržavali verski motivisane, nasilne ekstremističke ideologije" i da su bili deo mreže koja je uključivala 16-godišnjaka optuženog da je 15. aprila nožem povredio episkopa Asirske pravoslavne crkve Mar Mari Emanuela.

Prema policijskim informaciama koji su dostavljene Sudu za decu u Sidneju, dvojica optuženih su razgovarali o kupovini oružja 19. aprila, istog dana kada je optužen navodni napadač na episkopa, izvestile su novine Njuz Korp Australia.

Odeljenje za odnose sa javnošću policije Novog Južnog Velsa je saopštilo agenciji Asošijeted pres da ne može da potvrdi tačnost tog izveštaja.

Dečakovi roditelji su u intervjuu za australijske medije rekli da je njihov sin bio nasilan i da sumnjaju na poremećaj autističnog spektra, ali su dodali da on nije terorista.

Ej-Bi-Si je objavio da su se njihovom sinu sviđali onlajn video snimci osnivača Al Kaide Osame bin Ladena, a dečakova slika profila na Vocapu je bila slika samog Bin Ladena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
31°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve