Svet
11.06.2022. 10:51
Beta

Naval grupa

Australiju afera sa podmornicama skupo koštala

Australija
Izvor: Shutterstock

Australija će platiti kompenzaciju od 555 miliona evra francuskoj državnoj Naval grupi kako bi se stavila tačka na aferu sa podmornicama, izjavio je premijer Entoni Albaneze.

Francuska grupa prihvatila je "fer i pravičnu nagodbu" od 555 miliona evra (584 miliona dolara), rekao je novi šef australijske vlade.

Novac će biti isplaćen zbog kršenja gigantskog ugovora od 56 milijardi evra koje je izazvalo diplomatsku krizu izmedju Pariza i Kanbera u septembru 2021.

Francuski ministar Sebastijen Lekorni rekao je da je "primio na znanje" da je postignut sporazum o nadoknadi između francuskog proizvođača podmornica i Australije, kao i da će taj sporazum omogućiti ponovno pokretanje odnosa sa Kanberom.

Bivši australijski premijer Skot Morison otkazao je sporazum o nabavci 12 konvencionalnih podmornica vredan 90 milijardi australijskih dolara pošto je Australija sklopila pakt sa SAD i Britanijom, koji uključuje i isporuku američkih podmornica na nuklearni pogon.

Francuska je tada optužila SAD i Australiju za izdaju zbog otkazanog ugovora i tajnog pregovaranja trilateralnog saveza.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve