Svet
15.07.2018. 15:36
R.E./Beta

AUSTRIJSKI KANCELAR KURC: Smesta prekinuti pregovore o prijemu Turske u EU, razvijati saradnju sa Rusijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sebastian Kurc, kancelar Austrije koja predsedava Evropskom unijom od 1. jula, zatražio je da se "smesta prekinu pregovori" o prijemu Turske u EU, a rekao je i da je za prijem Balkana i za bolje odnose s Rusijom.

"Region Zapadnog Balkana je ključni prioritet spoljne i evropske politike Austrije, kao i našeg predsedavanja EU", rekao je Kurc u opsežnom intervjuu objavljenom danas na sajtu atinskog lista "Katimerini".

On je nastavio rekavši da "podržavamo liniju komesara za proširenje Johanesa Hana" jer "obezbeđivanje zemljama Zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim bezbednosnim, političkim i ekonomskim interesima".

Kurc je podržao sporazum Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva jer to, kako je rekao, "pokazuje da uporni pregovori i diplomatija donose rezultat".

S druge strane, rekao je kancelar, "godinama sam bio vrlo jasan da treba imati pošten odnos s Turskom. Pregovori EU-Turska treba da se odmah zaustave" jer "Turska se poslednjih nekoliko godina stabilno udaljava od Evrope i njenih vrednosti".

"Trebalo bi da se usredsredimo na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao suseda", dodao je Kurc.

Kancelar je rekao da je visoko medju prioritetima predsedavanja Austrije EU problem imigracije i zaštite granica, i upozorio da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.
Na nedavnim sednicama EU o migracijama, rekao je Kurc, ojačala je saglasnost o potrebi povećane zaštite spoljašnjih granica i jačanja granične službe EU "Fronteks", uz "jaku saradnju s trećim zemljama, na primer kroz planiranje 'stanica za iskrcavanje' " migranata u tim zemljama.
Po rečima Kurca, dva stuba budućnosti EU moraju biti spoljna bezbednost i povećana konkurentnost, uz "stvaranje jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta".

On je istakao da EU ne bi trebalo da svim članicama nameće jedinstvena pravila o svim oblastima života, već da, kako je rekao, "manje teme" prepusti na rešavanje pojedinim državama i regionima.

Uz to, rekao je Kurc, "EU treba približiti narodu - veoma je važno da se sretnemo i pogledamo u oči".
"Ne sme biti članica prvog i drugog reda, niti razmena argumenata u kojima se neki osećaju moralno superiornijim od drugih. Kao Predsedništvo (EU), otvoreni smo za svaki predlog koji nas zbližava i jača našu Uniju, mnogo više od same monetarne zone", rekao je Kurc.

Na kraju intervjua, Kurc se založio za postepenu normalizaciju odnosa EU s Moskvom, uz ocenu da "bez Rusije ne može biti održivog mira u Evropi".

"U vezi s pitanjem sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog njenog kršenja međunarodnog prava, mi smo jasno na istoj liniji s našim evropskim partnerima", rekao je Kurc.

Međutim, nastavio je kancelar, "nadamo se da će doći do napretka u primeni odredaba sporazuma iz Minska (o okončavanju krize u Ukrajini), što bi bila osnova za postepeno smanjenje sankcija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve