Svet
01.10.2021. 09:49
Tanjug

Amerika

Bajden potpisao zakon, izbegnuta blokada vlade

Džo Bajden
Izvor: BLOOMBERG POOL / Al Drago / POOL

Američki predsednik DŽo Bajden potpisao je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je Kongres prethodno usvojio, čime je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

"Postoji još mnogo toga što moramo učiniti, ali usvajanje ovog zakona nas podseća da je saradnja dve stranke moguća i daje nam vreme da usvojimo dugoročno finansiranje kako bi naša vlada funkcionisala i radila za američki narod”, navodi se u Bajdenovom saopštenju objavljenom nakon potpisivanja zakona, a prenosi agencija AP.

Predlog zakona je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv.

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć od 28,6 milijardi dolara područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac od 6,3 milijarde dolara za izbeglice iz Avganistana.

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsednika Džozefa Bajdena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je Bajden šokirao Makrona
Džo Bajden 29.9.2021.

Novi raskol na Zapadu?

30.09.2021. 07:05

Kako je Bajden šokirao Makrona

Da li će odbrambeni pakt Vašingtona sa Kanberom i Londonom, a koji bi Francusku mogao da ostavi kratkih rukava u poslu vrednom 65 milijardi dolara, dovesti do novog raskola na Zapadu pa možda i do prvog transatlantskog razvoda?
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
06.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve