Svet
10.02.2020. 16:41
Tanjug

BELEŠKE CIA: Kako je vaseljenski patrijarh sarađivao sa specijalnim službama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka Centralna obaveštajna služba (CIA) objavila je deo dokumenata o vezama vaseljenskog patrijarha Atinagore sa specijalnim službama, prenosi portal Sputnjik pozivajući se na društvo pravoslavne hrišćanske istorije "Ortodox history".

U saopštenju se navodi da odavno nije tajna da je postavljanje Atinagore na mesto vaseljenskog patrijarha bilo organizovano ili barem održano uz pomoć Vlade SAD.

"Teško je pisati o tome kao o istoriji, jer se 'tempirana bomba' u ovakvim stvarima drži u tajnosti. Međutim, ponekad nešto procuri", navodi se u saopštenju.

To društvo poziva se na otkrivene dokumente CIA, koji su posvećeni situaciji u Grčkoj za vreme Drugog svetskog rata, a u službenoj belešci obaveštajnog agenta navodi se da je vaseljenski patrijarh rado ručao sa njim.

Kako se navodi, Atonagora je za vreme ručka navodno rekao da bi američka obaveštajna služba mogla da računa na njegove usluge, a potom se navodi da je 1942. godine grčki arhiepiskop hteo da se pridruži američkoj vojsci, ali mu nisu dozvolili.

Nekoliko nedelja kasnije američki agent je napisao Atinagori pismo u kojem mu je zahvalio za saradnju grčke arhiepiskopije sa specijalnim službama SAD.

Atinagora je izabran za vaseljenskog patrijarha 1948. godine, a pre toga, od 1930. godine bio je arhiepiskop Severne i Južne Amerike.

Autori članka tvrde da je narednih godina arhiepiskop Atinagora bio dragoceni izvor za američku obaveštajnu službu, a društvo sugeriše da su sa CIA sarađivali i albanski episkop Fan Noli i srpski episkop Dionisije Milivojević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve