Svet
04.10.2019. 12:46
Tanjug

BILANS SVE CRNJI: Bezbednosne snage pucale na Iračane, ubijena 41 osoba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iračke bezbednosne snage pucale su danas na desetine demonstranata u centru Bagdada, četvrtog dana protesta.

U protestima je do sada poginula 41 osoba širom zemlje, prenose novinari agencije Frans pres.

Bezbednosne snage nisu pucale u vazduh, već na demonstrante koji između ostalog traže odlazak "korumpiranih" vođa i radna mesta za mlade.

Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima izbili su 1. oktobra u nekoliko gradova u zemlji i prestonici Bagdadu. Iračke snage su koristile bojevu municiju, gumene metke, suzavac i vodene topove da rasteraju demonstrante.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Hadi Mizban

Policija je juče pucala iz vatrenog oružja da bi rasterala desetine demonstranata koji su palili gume na centralnom bagdadskom trgu uprkos trajanju policijskog časa koji je tada tek stupio na snagu.

Demonstranti nisu poštovali policijski čas koji je juče uveden u Bagdadu i još nekim gradovima, a policija je upotrebila bojevu municiju i suzavac da bi ih rasterala, preneo je sinoć AP.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Hadi Mizban

Iračke vlasti su od sinoć prekinule pristup Internetu u većem delu zemlje u pokušaju da suzbiju nerede.

Povezane vesti - Nasilni protesti u Iraku

Protesti protiv vlade izbili su zbog nezadovoljstva mahom mladih koji traže posao, bolje komunalne usluge kao što su snabdevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdula Mahdija koji je preuzeo dužnost pre godinu dana, naveo je AP.

Irački premijer poziva na smirivanja situacije

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je od zakonodavaca da ga podrže u preoblikovanju vlade i pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Mahdi je rekao da ne postoji "magično rešenje" za iračke hronične probleme upravljanja, ali je obećao da će pokušati da donese zakon koji siromašnim porodicama daje osnovni dohodak, javlja Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Hadi Mizban

Svoje primedbe izneo je u televizijskom govoru dok su demonstranti zahtevali pad vlade.

Premijer je rekao da su pozivi demonstranata na okončanje korupcije bili "ispravni", ali i da vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve