Svet
03.03.2020. 16:01
Tanjug

"BIO JE U TEŠKOJ SITUACIJI": Eksperti već komentarišu arhive o papi Piju XII

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vatikan je tek otvorio za javnost arhive iz spornog doba pape Pija XII, čiji je odnos prema nacističkom režimu Trećeg rajha kritikovan, a nemački crkveni istoričar Rupert Volf tvrdi da je već pronašao materijal koji tereti papu.

Međutim, ekspert za crkvenu istoriju bečkog Univerziteta Rupert Kliber kaže da su istoričari tek na početku rada i da se papa Pije, koji je predvodio rimokatoličku crkvu od marta 1939. do oktobra 1958. godine, mora posmatrati u istorijskom kontekstu.

"On je bio u veoma teškoj situaciji", podvukao je on, dodajući da se ne sme zaboraviti da Vatikan, kakav danas poznajemo, postoji tek od 1929. godine, i to na osnovu sporazuma koji crkvenoj državi zabranjuje aktivno učešće u politici.

Pije XII, koji nije bio jedan od najhrabnrijih papa, smatrao je da je u obavezi da se pridržava tog sporazuma, naglasio je bečki istoričar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP

"Zbog zločina koji su počinjeni, danas je neutralnost crkve kritikovan stav", rekao je Kliber.

Ambasadorka Austrije u Vatikanu Franciska Honsovic za bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazuje da je papa Benedikt počeo da pre vremena otvara arhive.

"Trebaće tri do pet godina dok ne budemo imali prva saznanja. I to iako u arhivu postoji 60 radnih mesta i akreditovano je oko 200 istoričara", navela je ona.

Ambasador Mađarske pri Vatikanu Eduard Habsburg uveren je da će slika o papi Piju XII biti pozitivna nakon podrobnih istraživanje.

Povezane vesti - Da li će se otkriti istina o Stepincu? Otvaraju se arhivi o pontifikatu pape Pija XII

On je ukazao da je taj papa otvoreno kritikovao naciste i da postoje izjave da je spasio milione Jevreja.

"Kronen cajtung" ukazuje i da rimokatolička crkva u Austriji ima svoje "mrlje" za vreme nacizma.

S tim u vezi pominje se kardinal Inicer koji je pozdrvio "Anšlus" Austrije Trećem rajhu i koji je u pismu katolicima napisao "Hajl Hitler".

Samo par meseci nakon "Anšlusa" sporni kardinal je u jednom govoru pred 10.000 mladih katolika rekao "naš Firer je Isus, Isus je naš Firer".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve