Svet
28.11.2017. 11:01
Ljubinka Brkić

BIZARNOST AMERIČKOG ADVOKATA: Slonice kao pravna lica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki advokat Stiven Vajs je u ime slonova podneo zahtev za zaštitu nepovredivosti ličnosti, tvrdeći da je reč o pravnim licima koja imaju pravo na telesnu slobodu, te je od Vrhovnog suda u Konektikatu zatražio puštanje slonova iz zoološkog vrta u rezervat

Mini, Belua i Karen su slonice koje decenijama pripadaju jednom porodičnom putujućem zoo-vrtu u Konektikatu. Godinama ih iznajmljuju za reklame, filmove i venčanja, a sada su dobile i advokata, piše „Vašington post".
Naime, advokat za zaštitu prava životinja Stiven Vajs je u ime slonova podneo zahtev za zaštitu nepovredivosti ličnosti, tvrdeći da je reč o pravnim licima koja imaju pravo na telesnu slobodu, te je od Vrhovnog suda u Konektikatu zatražio puštanje slonova u rezervat.

Šimpanze klijentkinje
Vajs je sa saradnicima već nekoliko puta neuspešno pokušao sličnu pravnu akciju u Njujorku, gde su mu klijenti bile šimpanze. Kao i u tim slučajevima, i u zahtevu koji se odnosi na slonice pominje se niz naučnih istraživanja koja dokazuju visoke kognitivne sposobnosti i kompleksan društveni život slonica, čime se navodno dokazuje njihova samostalnost. Naime, slonovi su sposobni za empatiju, samosvesnost i imaju dugoročnu memoriju.
Ukoliko sud prihvati Vajsov zahtev, slonicama bi bilo omogućeno da ospore zakonitost svog boravka u pritvoru i da im se prizna ličnost.
To bi, na kraju, moglo da unese duboke promene u pravni status životinja, koje zakon trenutno vidi kao bića u vlasništvu ljudi. Kritičari ističu čak da bi to moglo da dovede do slabljenja prava ljudi. Vlasnik zoološkog vrta kome pripadaju slonice - Tim Komerford kaže da nije znao za zahtev podnet sudu, niti ga je video.
Slonice, prema njegovim rečima, imaju od 33 do 50 godina, i deo su njegovog zoološkog vrta već tri decenije. „One su deo naše porodice", poručuje Komerford.
Status pravnog lica nije ekskluzivno rezervisan za ljude, u SAD taj status imaju korporacije, a na Novom Zelandu čak i reke. U Argentini i Kolumbiji takav status je priznat šimpanzama i jednom medvedu.
Vajsove pravne inicijative da se šimpanzama u Njujorku prizna ličnost odbijene su sa obrazloženjem da životinje nemaju sposobnost da snose pravnu odgovornost i da obavljaju društvene dužnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
advokat Stiven Vajs

Status pravnog lica nije ekskluzivno rezervisan za ljude, u SAD taj status imaju korporacije, a na Novom Zelandu čak i reke. U Argentini i Kolumbiji takav status je priznat šimpanzama i jednom medvedu

U intervjuu, Vajs je rekao da su sudovi u Njujorku „očigledno pogrešili" u vezi sa ovim pitanjem i da se nada da će ga sud u Konektikatu gledati drugačije. Štaviše, rekao je, slonovi mogu da imaju veće šanse od šimpanzi zato što su „majmuni toliko slični nama, što nekim ljudima stvara neprijatnost".
- Za razliku od majmuna, slonovi se angažuju ne samo u inovativnom rešavanju problema već i u rešavanju zadataka za rešavanje problema. Oni znaju svoju prošlost, oni znaju da su u sadašnjosti, a mogu i da planiraju budućnost - rekao je Vajs.

Veća prava od ljudi
I Komerford, vlasnik zoološkog vrta, slaže se sa ocenom da su slonovi neobično inteligentni.
- Ali Belua, Mini i Karen kod nas imaju puno komfora i prostora za igru. Ako ih odvedu u rezervat, to bi bilo isto kao da mačku kojoj je udobno u vašoj kući odjednom izbacite napolje. Nije fer - kaže on, dodajući da je Vajs neka vrsta „životinjskog ekstremiste".
Na drugoj strani, profesor Pravnog fakulteta Peperdin Ričard Kap protivi se Vajsovoj tendenciji da životinje tretira kao pravne subjekte, jer se pribojava da bi u jednom trenutku mogli imati veća prava od ljudi.
- To ne bi poboljšalo život slonovima. Proširenje pravnog lica dovelo bi u pitanje osnovne podele na ljude i životinje. Ako, na primer, ljudi odluče da je povremeno neophodno da odobri invazivne eksperimente na životinjama uprkos njihovom pravnom statusu, onda bi se teoretski moglo postaviti pitanje o eksperimentima na ljudima. Povezivanje inteligencije živih bića s njihovim pravnim statusom može biti pogubno za najugroženije pripadnike ljudske vrste. U poslednjih 20 ili 30 godina dramatično smo proširili prava životinja i smatram da ne bi trebalo nastaviti s tim trendom - zaključuje Kap.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve