Svet
14.11.2021. 14:05
R.E.

Alabama

Bravo, mališa! Rođen sa 419,5 grama i preživeo

Beba, dete, natalitet
Izvor: Shutterstock

Dečak iz Alabame, koji je rođen posle samo 21 sedmice, postavio je svetski rekord kao najranije rođena beba koja je uspela da preživi.

Ginisova knjiga rekorda objavila je da je Kertis Mins pri rođenju težio 419,5 grama i da je postavio novi svetski rekord.

Rođen je 132 dana pre vremena, 5. jula 2020. godine, sa blizancem koji, međutim, nije preživeo. Kertis je sada zdrav i star 16 meseci, prenosi BBC.

Doktor Brajan Sims, koji je bio na porođaju, rekao je da statistika pokazuje da beba rođena tako mlada nema praktično nikakve šanse za preživljavanje, ali je Kertis nadmašio izglede.

Nakon što je dečak ojačao, otpušten je posle 275 dana u bolnici, ali mu je bila potrebna pomoć terapeuta da počne da koristi usta i jede.

"Mogućnost da konačno odvedem Kertisa kući i iznenadim svoju stariju decu njihovim mlađim bratom je trenutak koji ću uvek pamtiti", rekla je njegova majka Mišel Batler.

Puni termin za fetus je u 40. sedmici trudnoće, a Batler je rodila blizance na pola tog vremena. Druga beba je umrla jedan dan nakog porođaja, dok je Kertis nakon tri meseca skinut sa respiratora i dobio je 24-satnu negu sve dok nije pušten u aprilu.

Kertisu je potrebna sonda za hranjenje i dodatni kiseonik, ali doktor Sims kaže da je dobrog zdravlja.

"Ne znamo kakva će budućnost biti za Kertisa jer ne postoji niko drugi kao on", rekao je Sims.

Ginisova knjiga svetskih rekorda navodi da je on za jedan dan pobedio prethodni rekord, koji je postavljen samo mesec dana ranije kada je Ričard Hačinson iz Viskonsina rođen nakon 21 sedmice i 2 dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je njima dobro! (VIDEO)
beba, dete, zub, osmeh

Za sreću treba malo

17.10.2021. 19:05

Koliko je njima dobro! (VIDEO)

Pogledajte ove dve bebe - ulepšaće vam dan! Ne trebaju im skupe igračke, moderne igraonice, čak ni garderoba i anatomska obuća. Za dobar provod i smeh do suza dovoljan im je jedan zid. Ok, i pelene...
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve