Svet
26.09.2019. 16:10
Tanjug

ČEKA SE ODLUKA FON DER LEJEN: Odbačena kandidatura Tročanjija za komesara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je kandidaturu predloženog mađarskog komesara za proširenje Lasla Točanjija

Odbačena je i kandidatura rumunske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Kandidat za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i pre početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Povezane vesti - Ko je Laslo Tročanji?

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili proncipom da svaki komesar mora da bude "nezavisan i da radi u opštem interesu EU", a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

I dok u Komiisji napominju da posle suspenzije kandidata za komesare postoje "različite opcije", u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsednici Evropske komisije da "predloži sledeće korake".

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razreše konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Ruminije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodeli nekom od već predloženih komesara iz druge čanice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširnju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želeo da ponovo dobije ovaj resor.

Kada je reč o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o kurupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.

Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komsiije trebalo da glasa 23. oktobra

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve