Svet
19.08.2019. 15:50
N. G.

"ČERNOBILJ" TIHOG OKEANA: Kako su nuklearni testovi SAD kontaminirali Maršalova ostrva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nivoi radijacije na pojedinim Maršalovim ostrvima u Pacifiku i do deset puta su veći od one koja je nastala usled nuklearnih katastrofa u Černobilju i Fukušimi, pokazala su najnovija istraživanja.

Iako je od američkih nuklearnih testiranja u ovom području prošlo više od 60 godina, studija je pokazala da su ostrva poput Bikini i Enevetak i danas radioaktivna.

Testirajući prisustvo plutonijum-239 i plutonijum-240, istraživači su pronašli da su neka ostrva sa nivoima radijacije od 10 do 1.000 puta većim nego u Fukušimi, i oko 10 puta većim od onog koji je zabeležen u Černobiljskoj zoni. Međutim, oni su naveli da se radi preciznosti, moraju izvršiti dodatna testiranja.

Povezane vesti - Černobilj 33 godine kasnije

Nakon što su Sjedinjene Države bacile bombu na Hirošimu i Nagasaki, američke vlasti su odlučile da testiraju nuklearno naoružanje. Izabrali su Maršalova ostrva koja su bila u njihovoj nadležnosti i od 1946. do 1960. i pretvorila ih u poligon za američke nuklearne testove. Sprovedeno je ukupno 67 testova, među njima Ive Mike (10 do 12 megatona TNT-a), prvi američki test vodonične bombe. Eksplozija je 1.000 puta premašila eksploziju u Hirošimi, a posledice su osetila i susedna osrtva.

Američka vlada je poslala vojsku 1970. godine kako bi dekontaminirala područje. Tlo je zaliveno cementom, kontaminirani otpad je zatrpan u jedan od kratera, formiranih nakon eksplozije. a zatim je nasip prekriven betonskom kupolom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Usled klimatskih promena i povećanja nivoa mora, naučnici su predviđali raspadanje betonske kupole, i upozoravali da bi to moglo da dovede do propuštanja radioaktivnog materijala.

Najnoviji podaci otkrivaju da dekontaminacija od pre skoro pedeset godina nije uspela i da su nivoi zračenja i dalje neprihvatljivo visoki. To su utvrdile tri studije Columbila Nuclear Research Centra. Najviše vrednosti zabeležene su na Bikiniju, Enjebi, Enevetaku i Naemu. Za poređenje su korišćena južna Maršalova ostrva.

https://www.youtube.com/watch?v=MMDuASm6sDs

Nivoi na ostrvima Bikini i Naen bili su toliko visoki da su nadmašili maksimalnu granicu izloženosti koju su SAD i Maršalova ostrvo dogovorili devedesetih godina.

Povezane vesti - Ispovest Legasova: Snimio kaset o Černobilju, pa se obesio

Istraživači su takođe otkrili da ostrva Runit i Enjebi, kao i Bikini i Naen, imaju visoku koncentraciju određenih radioaktivnih izotopa u tlu. Četiri ostrva imala su nivo radioaktivnog plutonijuma viši od onog koji je pronađen u Fukušimi i Černobilju, otkrili su istraživači.

Ostrva su postala nenaseljiva nakon nuklearnih testiranja SAD, a stanovnici su morali da se odsele. Niko više ni ne pomišlja o povratku kući.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve