Svet
24.05.2023. 22:35
Beta-AP

"Teška brigada"

Češka i Poljska se naoružavaju, evo šta kupuju

1
Izvor: Shutterstock

Zemlje na istočnom krilu NATO od napada Rusije na Ukrajinu ubrzano modernizuju svoje armije.

Češka je odlučila da kupi 246 borbenih vozila CV90 iz Švedske za 2,5 milijarde evra, dok je Poljska saopštila da će ove godine nabaviti i nove podmornice u programu "Kit ubica".

Prvih 10 vozila biće isporučeno 2026. godine, saopštio je u Pragu posle sednice vlade premijer Petr Fijala.

Vojska Češke planirala je prvobitno da kupi 210 borbenih vozila, ali zbog rata u Ukrajini nastojala je da požuri sa nabavkom i isporukom, tako da kupuje 36 vozila više. 

Vlada je ocenila ugovor kao povoljan jer garantuje uključenje 30 preduzeća češke vojne industrije s kojima je kompanija BAE Sistems potpisala ugovore o saradnji na raznim projektima u vrednosti od 40 odsto ugovorene nabavke.

Ministarka odbrane Jana Černohova kazala je da će početi i pregovori o kupovini tenkova "Leopard" nemačke proizvodnje u verziji 2A8.

"S Nemačkom ćemo pregovarati o kupovini oko 70 tenkova. Mogli bi da budu isporučeni do 2030. godine. Još kada sam preuzela funkciju rekla sam da je moj prioritet teška brigada", kazala je Černohova.

Susedna Poljska posle ugovora uglavnom sa SAD i Južnom Korejom o kupovini američkih tenkova "Abrams" i korejskih K2 "Crni panter", haubica Krab i K9, američkih višecevnih bacača HIMARS i CHUNMOO, borbenih aviona FA-50 i američkih F-35, modernizuje i poljsku Ratnu mornaricu kupovinom podmornica.

"Pokrećemo program 'Kit ubica'. Još ove godine krećemo u nabavku podmornica s nužnim tehnologijama. Podmornice moraju da budu u stanju da koriste torpeda, ali i rakete", kazao je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak, ali nije precizirao koliko podmornica i kakve Poljska želi da kupi još ove godine.

Ministar Blaščak je ubrzano naoružavanje Poljske pravdao pokušajima Rusije da obnovi svoju imperiju.

"Ta imperija je uvek bila pretnja za slobodni svet. Bila ona bela ili crvena kao što je sada ova Putinova, uvek je postupala na isti način vršeći ratne zločine", kazao je Blaščak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko novca Hrvatska troši na naoružanje
avioni, borbeni avioni, vojni avioni

Sila jaka

03.05.2023. 15:35

Koliko novca Hrvatska troši na naoružanje

U Naredne tri godine Hrvatska će potrošiti 3,8 milijardi evra na nabavku novog naoružanja i vojne opreme. Za te novce biće, kako planiraju u Zagrebu, kupljeni američki transportni helikopteri "UH-60 Black Hawk“, vojni brodovi, oklopnjaci, protivoklopne rakete i borbeni avioni "rafal“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve